Vehabija ubio dvojicu iz osvete

Nebojša Tomašević
Vehabija ubio dvojicu iz osvete

Prijedor - Zikrija Krkić iz Trnopolja kod Prijedora koji je osumnjičen da je ubio Muharema Balića (62) i Almira Redžića (48) u tom mjestu, branio se ćutanjem tokom saslušanja u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Ovo je potvrdio njegov advokat Bajro Avdić i rekao da Krkić nije nikada priznao ubistvo počinjeno 28. jula.

Osumnjičeni Krkić je u Trnopolju poznat kao osoba koja se povezuje sa vehabijskim pokretom.

Protiv Krkića je poslije saslušanja u banjalučkom Okružnom tužilaštvu predložen jednomjesečni pritvor. Njega sumnjiče za teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prijedlog pritvora je dostavljen Okružnom sudu koji treba da donese odluku o tome da li će ga prihvatiti ili ne. Krkić je osumnjičen da je Balića i Redžića usmrtio u ponedjeljak, 28. jula, nešto poslije 23 časa u kafiću "San" u Trnopolju ispalivši u njih 10 metaka iz automatske puške. Četiri hica pogodila su Balića, a šest Redžića. Obdukcijom njihovih tijela je utvrđeno da je Balić zadobio četiri prostrelne rane grudnog koša. Na tijelu Redžića pronađeno je šest prostrelnih rana, a na njega je ubica pucao s leđa. Obojici su projektili oštetili srce i pluća, što je uzrok smrti.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Prijedor Radomir Dukić ranije je izjavio da je po dosadašnjim informacijama policije, osveta motiv za ubistvo.

- Ranije smo rekli da su isključeni kao motivi ubistva koristoljublje, vjerska i nacionalna mržnja i netrpeljivosti, a osveta je bila usmjerena prema mlađoj žrtvi - rekao je Dukić na vanrednoj pres-konferenciji u Prijedoru.

Tijela ubijenih Balića i Redžića pronašao je vlasnik kafića Irfan Redžić koji je čuo pucnje i vidio bijeli automobil kako se udaljava s mjesta zločina. Neposredno prije ubistva Balić i Redžić su ostali sami u kafani da ispiju piće, a Irfan im je dao ključ i otišao ranije.

Prema nezvaničnim informacijama, Krkić je nakon ubistva kada je bježao rekao: "Nećeš više ni kod Srbina, ni kod muslimana".

Tokom istrage ubistva policija je pronašla četiri puške, bombu i veću količinu municije. Pronađene su čaure na mjestu događaja čijim vještačenjem i vještačenjem oružja je otkriveno da je ubistvo počinio Krkić.

Izvor blizak istrazi je rekao da je Krkić želio da ubije Redžića sa kojim je ranije bio u sukobu. Naime Krkić je sumnjičio Redžića da je provalio i opljačkao njegovu kuću, a to nije dokazano. Prošle godine Krkić i Redžić su imali i sukob u vezi sa saobraćajnom nesrećom. Redžićeva supruga je rekla da se sjeća da je on prije nekoliko mjeseci imao saobraćajnu nesreću i da mu je prijećeno, ali to nije shvatila ozbiljno.

Ovaj zločin uzburkao je strasti u Prijedoru, a bošnjački političari su na dan ubistva odmah za sve okrivili Srbe.

Pohvale

Ovaj zločin otkriven je za svega tri dana istrage, 31. avgusta nakon brojnih privođenja i vještačenja tragova i oružja. U četvrtak je policija osim Zikrije Krkića privela još tri osobe koje su kasnije puštene.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić pohvalio je efikasnu istragu policije i tužilaštva.

- Mogu da pohvalim rad CJB Prijedor, Uprave kriminalističke policije i Kriminalističko-tehničkog centra sa Okružnim tužilaštvom. Zahvaljujući njihovom radu i upornosti došlo se do materijalnih dokaza koji povezuju mjesto izvršenja krivičnog djela sa izvršiocem - rekao je Vasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana