Osumnjičeni terorista na slobodi u Banjaluci?

Osumnjičeni terorista na slobodi u Banjaluci? 09.02.2018 13:46 | G. M.

Beč - Državljanin BiH Emir H. (26) koji je u decembru 2017. uhapšen pod sumnjom da je planirao napad na božićni sajam u Gracu deportovan je proteklog vikenda u BiH.

- Emir, koji je zagovornik šerijata, deportovan je avionom u BiH, odnosno u RS. On se sada nalazi na slobodi u Banjaluci - naveli su austrijski mediji.

On je bio osumnjičen da je planirao da automobilom, po uzoru na druge teroriste, uleti u masu ljudi na božićnom sajmu. Optužnica se oslanjala na izjave stanara skloništa za beskućnike u kome je živio i gdje je imao besplatni smještaj, hranu i mjesečnu novčanu nadoknadu.

Tokom hapšenja u njegovom mobilnom telefonu je pronađeno 488 fotografija raznog oružja i video-igra kojom se mogu praviti virtuelni pogoci na stvarno okruženje. U džepu mu je bila i kopija izdanja "Klajne cajtunga" s naslovnom stranom o terorističkom napadu kamionom na šetalište u Nici.

On je redovno posjećivao džamiju radikalnih islamista u Gracu, a ranije je odlazio u džamiju Takva, koja je zatvorena zbog ekstremističkog učenja. Poznavao je vehabije koji su u januaru 2017. uhapšeni u Gracu. Emir je pušten iz istražnog zatvora na osnovu žalbe podnesene Višem pokrajinskom sudu, a njegov branilac Volfgang Blašic najavio je ulaganje žalbe na protjerivanje.

Portparol Ministarstva pravde BiH Stanislava Marić juče nije odgovarala na telefonske pozive. Od portparola Granične policije BiH i MUP-a RS Sanele Dujković i Danice Gnjatović odgovori u vezi sa deportacijom nisu stigli.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica