Осумњичен цјелокупан бошњачки врх, а нико процесуиран

Срна
Осумњичен цјелокупан бошњачки врх, а нико процесуиран

Мостар - За ратне злочине на подручју цијеле БиХ у Тужилаштву БиХ је осумњичен цијели бошњачки политички и војни врх са Алијом Изетбеговићем на челу, али до данас нико из тог врха није процесуиран, подаци су Тужилаштва БиХ.

У документу Тужилаштва БиХ под називом "Категоризација предмета ратних злочина у Тужилаштву БиХ с роком од седам година", а који је Савјет министара усвојио у децембру 2008. у оквиру Стратегије за рад на предметима ратних злочина као осумњичени су наведени Алија Изетбеговић /иако је он преминуо 2003. године/, Ејуп Ганић, Харис Силајџић, Едхем Бичакчић, Русмир Махмутћехајић, Фикрет Муслимовић, Ариф Пашалић, Сефер Халиловић и Рамиз Дрековић.


Наводи се и генерал Армије БиХ Расим Делић и још 78 припадника Армије БиХ и цивилних власти за злочине у Брези над српским становништвом, пише "Дневни лист" преносећи овај документ.

Под бројем 159/06, они су осумњичени за злочин против цивилног становништва из члана 173 и кривичног дјела злочин против ратних заробљеника из члана 175 КЗ БиХ, за убиства више особа, злостављање и мучење, и то на цијелом подручју БиХ.

"Против високих политичких и војних званичника, упркос оправданим сумњама, никада нису подигнуте оптужнице за ратне злочине", наводи "Дневни лист".

У истом документу наводе се и имена хрватског министра одбране Дамира Крстичевић, као и његовог савјетника Анте Готовине, који су осумњичени за злочине над Бошњацима и Србима почињене у БиХ, али и хрватски генерали Тихомир Блашкић и Станко Сопта.

Према наведеној категоризацији, која је дио Стратегије за рад на предметима ратних злочина, захваљујући којој БиХ и добија значајну међународну финансијску помоћ за проширење кадровских и сваких других капацитета како би се ухватила у коштац с овом проблематиком, у 215 предмета осумњичене су 973 особе.

Како је наведено, приоритет је био процесуирање најсложенијих и приоритетних предмета ратних злочина у року од наредних седам година, те процесуирање осталих предмета ратних злочина у периоду од 15 година од усвајања Стратегије, односно потпуна реализација мјера из Стратегије у периоду од 2009. до 2024.

Вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић недавно је изјавила да је до сада 640 особа оптужено за тешка кршења међународног хуманитарног права, те да је постотак осуђујућих пресуда виши од 80 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана