Осуђеницима из Српске ускоро право премјештаја из затвора у ФБиХ?

ATV
Осуђеницима из Српске ускоро право премјештаја из затвора у ФБиХ?

Бањалука - Затвореници из Републике Српске, које су осудили кантонални судови, а који казну служе у неком од федералних затвора, коначно би могли да се премјесте у Бањалуку, Фочу, Бијељину или Добој.

На веб страници федералног Министарства правде освануо је Преднацрт закона о извршењу кривичних санкција, који омогућава премјештај осуђеника у казнено-поправни завод најближи мјесту пребивалишта. То би могао да буде епилог вишегодишњег проблема на коме инсистирају власти Републике Српске.

“Директор Управе, на писмени захтјев затвореника, због организације извршења казне затвора, или на захтјев управника затвора из сигурносних разлога, може федералном министру поднијети приједлог за премјештај за издржавање казне затвора у други ентитет у којем затвореник има пребивалиште, односно боравиште”, наводи се у тексту Преднацрта закона истакнутог на сајту Министарства правде ФБиХ. 

Обећања из Федерације трају од прољећа 2016. када су три српска осуђеника за ратне злочине брутално претучена у зеничком затвору. То није био први пут, а доказ су и небројени апели затвореника и њихових породица Министарствима и Омбудсману за људска права. Министар правде РС поручује да је Српска озаконила то исто право осуђеницима из Федерације прије десет година. Неколико састанака и преговора два Министарства, ипак, до сада нису уродили плодом.

“Мислим да би то било добро прије свега за породице осуђених лица, а исто тако у потпуном складу са Европском конвенцијом о људским правима, али и са европским затворским правилима. Дакле, дефинитивно смо свој дио посла урадили, али нажалост, у Федерацији БиХ није било довољно разумијевања за ово питање”, каже Антон Касиповић, министар правде РС.

Измјене Закона о извршењу кривичних санкција прво су се у јулу 2016. нашле у федералном Дому народа али је та сједница прекинута. Убрзо је Приједлог враћен на усвајање, али у тексту ни ријечи није било о могућности премјештаја у затворе другог ентитета. Федерални министар правде Мато Јозић, који данас није био доступан за коментар, тада је поручио да ће одредбе о премјештају накнадно уврстити федерална Влада, али се ни то није десило. Српски делегати Дома народа поручују да је крајње вријеме за једнак третман.

“Мислим, више субјеката је ту кривих. Мислим, вјероватно се чекало, не знам зашто, формално-правно да истекне мандат људима у Дому народа, да онда како се опет не може, па ће онда опет чекати четири године”, каже Миле Марчета, делегат у Дому народа Парламента ФБиХ.

Рок за достављење сугестија на Преднацрт закона истиче за пет дана, а након тога ће усаглашен текст бити достављен Влади Федерације Босне и Херцеговине. Малтретирања, пребијања и пријетње Србима тако би могли да оду у прошлост. Ипак, пошто је у питању прва верзија текста, до усвајања би могла да претрпи измјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана