Осуђени терориста бјекством избјегао одлазак у затвор

Горан Маунага
Осуђени терориста бјекством избјегао одлазак у затвор

Сарајево - Терориста Адем Карамуја (34), којег је Суд БиХ 7. априла правоснажно осудио на двије године затвора због ратовања и припадности терористичкој организацији Исламска држава, нестао је са пријављене адресе након што му послије правоснажне пресуде није одређен притвор, сазнаје "Глас Српске".

Припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ по налогу Суда БиХ трагају за њим након што није пронађен на пријављеној адреси приликом покушаја уручења позива за издржавање затворске казне.

У Канцеларији Суда БиХ за односе с јавношћу потврдили су да Карамуји није уручен упутни акт иако је то покушано.

- Зато је издата наредба за спровођење осуђеног Карамује са адресе - рекли су у тој канцеларији.

Карамуја је ухапшен у полицијској акцији "Дамаск" 2014. године заједно са Енесом Мешићем и још неколико чланова његове групе, након чега је Тужилаштво БиХ против њих подигло оптужницу због чланства у организованој терористичкој групи и боравка на ратиштима у Сирији и Ираку. Карамуја је на крају осуђен у априлу на двије године затвора.

Све вријеме је био на слободи, а у жижу јавности поново је доспио у августу прошле године када се заједно са Мехмедом Тутмићем из вехабијске заједнице Ошве данима наоружан крио у шуми у околини Маглаја. Карамуја се одметнуо након пуцњаве и хаоса у Ошвама до којих је дошло послије сукоба мјештана због водовода. Након десетак дана бјекства и скривања, ухапсили су га припадници МУП-а Зеничко-добојског кантона.

Мешић и остали су правоснажном пресудом осуђени за кривично дјело организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам. Мешић је такође покушао да избјегне одлазак у затвор и у јуну је ухапшен приликом покушаја илегалног преласка границе БиХ са Србијом на путу ка поновном одласку у Сирију. "Глас Српске" је тада објавио да притвор није био одређен ни осталој шесторици из те групе и да су сви, упркос опасности, на слободи. Тек након тога им је Суд БиХ упутио позиве за издржавање казни.

- Осуђени Јасмин Јашаревић ступио је на издржавање казне 30. јуна. Мирза Капић се јавио на издржавање казне, али је враћен због попуњености затворског капацитета те је поново позван у суд ради упућивања у други затвор. Осуђени Салко Имамовић упућен је на издржавање казне 4. јула. Ибро Делић је на издржавање затворске казне упућен 3. јула, а Самир Хаџалић 6. јула - навели су у Канцеларији за односе с јавношћу Суда БиХ.

Мешић је осуђен на три године затвора, Карамуја на двије, Делић на годину и 11 мјесеци, Капић на годину и десет мјесеци, Јашаревић и Имамовић на по годину и четири мјесеца, а Хаџалић је добио годину затвора.

Вршилац дужности декана Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић каже да је избјегавање одласка џихадиста на издржавање казне само једна од посљедица преблаге казнене политике и односа правосудних институција БиХ према тим кривичним дјелима и њиховим починиоцима.

- Такво нешто нема нигдје у ЕУ. Сигурно је да ће се осјетити и посљедице склапања споразума с терористима о признању кривице и осуђивање на једногодишње затворске казне након ратовања у терористичким организацијама - каже Ћеранић наводећи да казнену политику хитно треба мијењати.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић раније је изјавио да је Суд БиХ у случају Мешића направио пропуст.

Припадник вехабијског покрета

Саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним структурама каже да је Адем Карамуја рођен у Какњу и да је купио кућу у вехабијској заједници Ошве.

- Припадник је вехабијског покрета. Посјећивао је месџид у улици Алеја Босне Сребрене. За Истанбул је отишао 1. августа 2013. године, а с њим у авиону били су Елведин Зукић, Емир Алишић и Амир Џинић. Карамуја се у БиХ вратио летом из Истанбула 16. фебруара 2014. године - каже наш саговорник и додаје да је џихадиста ожењен Мерхунисом Захировић са којом има двоје дјеце.

Терористи осуђени 7. априла 2017. године

Енес Мешић, 3 године затвора, ухапшен 13. јуна и одведен на одслужење казне

Адем Карамуја, 2 године затвора, у бјекству

Ибро Делић, 1 година и 11 мјесеци затвора, 3. јула упућен на издржавање казне

Мирза Капић, 1 година и 10 мјесеци затвора, због попуњености затвора враћен па поново позван у суд

Јасмин Јашаревић, 1 година и 4 мјесеца затвора, на издржавању казне од 30. јуна

Салко Имамовић, 1 година и 4 мјесеца затвора, у затвору од 4. јула

Самир Хаџалић, 1 година затвора, на издржавању казне од 6. јула

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана