Osuđeni direktori dobijaju javnu etiketu

Vedrana Kulaga
Osuđeni direktori dobijaju javnu etiketu

Banjaluka - Srpska će po uzoru na zemlje regiona uspostaviti listu direktora i ostalih rukovodilaca u javnom i privatnom sektoru koji su pravosnažno osuđeni zbog krivičnih djela u privredi.

Najveći posao u kreiranju liste pašće na leđa Republičkog zavoda za statistiku. Preduslov da se statističari uhvate posla je usvajanje predloženog statističkog programa RS za period od 2018. do 2020. godine koji bi idućeg mjeseca trebalo da bude razmatran u Narodnoj skupštini RS.

U predloženom materijalu je navedeno da je planirano uvođenje novih istraživanja o pravnim i odgovornim licima, odnosno prikupljanje podataka o licima protiv kojih je pravosnažno završen krivični postupak za prestup u privredi.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković kazala je da već godinama analiziraju podatke iz oblasti kriminaliteta, ali da imaju nove planove.

- Dio tih planova je i uspostavljanje statistike o odgovornim licima u vezi sa počinjenim krivičnim djelima. Slična istraživanja vrše se i u zemljama regiona, odnosno u Srbiji i Hrvatskoj, a mi ih planiramo obaviti u periodu dok bude na snazi ovaj statistički program - kaže Čičkovićeva.

Uspjeh istraživanja će, prema njenim riječima, zavisiti i od saradnje sudova i tužilaštava koji su glavni akteri krivičnih postupaka.

- Pojam odgovornih lica u Krivičnom zakoniku RS je veoma širok i zavisi od učinjenog krivičnog djela, odnosno njegovog počinioca. U svakom slučaju to mogu biti i rukovodioci u javnom i privatnom sektoru - direktori, njihovi zamjenici i ostali rukovodioci, te druga lica koja mogu vršiti ulogu odgovornog lica - pojasnila je Čičkovićeva i na pitanje da li će rezultati biti javni odgovorila da sva istraživanja objavljuju u raznim oblicima.

Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini RS Drago Kalabić iz SNSD-a podržava ovu ideju, iako smatra da je stigla kasno.

- Ima narodna izreka - za učinjeno nema lijeka. Statistika uvijek radi dobre stvari, ali politika kreira propise. Mogli smo da imamo te informacije davno, ali to iz nekih razloga, meni nepoznatih, nije odgovaralo politici. Da je to urađeno prije desetak godina vrijedjelo bi zlata. Sada će biti manje vrijedno, ali će u svakom slučaju biti dobro da javnost ima uvid u to ko je šta radio jer je mnogo ljudi privrednim kriminalom orobilo firme - rekao je Kalabić.

Prema podacima MUP-a RS za prvu polovinu prošle godine u oblasti suzbijanja privrednog kriminaliteta otkriveno je 408 krivičnih djela, što je za 9,7 odsto više nego u istom periodu godinu ranije. Akcenat u radu policije je bio na otkrivanju složenijih krivičnih djela privrednog kriminaliteta i slučajeva u kojima je pričinjena veća materijalna šteta. U ovom periodu procesuirani su slučajevi u kojima je pričinjena šteta iznosila 28,77 miliona, a izvršioci ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 32,01 milion maraka.

Statistika kriminaliteta, na kojoj već rade u Zavodu za statistiku, obuhvata prikupljanje i obradu podataka o prijavljenim, optuženim i osuđenim licima. U Zavodu za statistiku ističu da će u srednjoročnom periodu poseban naglasak biti stavljen i na poboljšanje kvaliteta podataka o provalama, krađama i trgovini drogom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana