Осуде због одгађања усвајање Закона о кривичном поступку БиХ

Срна
Осуде због одгађања усвајање Закона о кривичном поступку БиХ

Сарајево - Поједине политичке партије данас су у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ одлучиле да угрозе борбу против организираног криминала, корупције, тероризма и других облика тешког криминала.

Ово стоји у заједничком саопштењу ОХР-а и Амбасаде САД-а поводом данашње одлуке Дома народа да одгоди усвајање измјена Закона о кривичном поступку БиХ.

“Умјесто да усвоји измјене Закона о кривичном поступку БиХ које би омогућиле полицији, тужиоцима и судијама да успјешније проводе истраге, подижу оптужнице и осуђују криминалце, Дом народа је одгодио одлучивање иако је парламент већ одавно пробио рок који је дао Уставни суд”, наведено је у саопштењу.

Категорични су да је то неприхватљиво, посебно зато што су измјене и допуне - које је Представнички дом већ усвојио - у складу са међународним стандардима, а израдила их је бх. експертна радна група, не политичари.

“Држава треба имати снажан Закон о кривичном поступку који је у складу са уставом и који омогућава брзо постизање правде. Због данашње одлуке, одређени страначки лидери и њихови представници у Парламенту БиХ су директно одговорни за евентуално даље ширење организираног криминала и корупције у цијелој БиХ. Јасно је да ХДЗ БиХ, СНСД, ДНС и ХСС више занима ускостраначка политика него заштита сигурности грађана БиХ”, наведено је у заједничкој изјави ОХР-а и Амбасаде САД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана