Osuda Ahmetovićevog pozivanja na blokadu Srpske

Srna
Osuda Ahmetovićevog pozivanja na blokadu Srpske

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje prijetnje poslanika SDA u parlamentu BiH Sadika Ahmetovića i njegovo pozivanje na blokadu Republike Srpske.

"Podsjećamo poslanika Ahmetovića da je obrazovanje, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, u nadležnosti entiteta i kantona", rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.


U Ministarstvu ističu da, prema informacijama sa terena, određene političke stranke vrše pritisak na roditelje bošnjačke nacionalnosti da ne dozvole djeci da preuzmu đačke knjižice.

"Smatramo da nema potrebe da se politika miješa u nastavni plan i program prema kojem rade škole u Republici Srpskoj", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Iz Ministarstva podsjećaju da škole u Republici Srpskoj rade u skladu sa Ustavom Republike Srpske, zakonima i Nastavnim planom i programom Republike Srpske, a da je Ustavni sud BiH, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7 stav 1 Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda - utvrdio je da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH.

U Republici Srpskoj u 21 školi izučava se nacionalna grupa predmeta prema nekom od nastavnih planova i programa iz Federacije BiH i koriste udžbenici prema tom nastavnom planu i programu, koje za učenike prvog i drugog razreda finansira Vlada Republike Srpske.

Nacionalnu grupu predmeta u školskoj 2015/16. godini izučavalo je 2.437 učenika bošnjačke nacionalnosti, a islamsku vjeronauku 5.877 učenika.

U Federaciji BiH izučavanje nacionalne grupe predmeta za djecu srpske nacionalnosti realizuje se samo u Grahovu i djelimično u Drvaru, te na svojevrstan način u Petrovcu.

Prema saznanjima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske 512 učenika izučava nacionalnu grupu u Federaciji BiH, odnosno 49 učenika, ako su izuzmu Grahovo i Drvar.

Ti učenici najčešće ne izučavaju nacionalnu grupu predmeta, već zajedno slušaju nastavu, a na kraju im se ime jezika upisuje po želji, što govori da Bošnjaci priznaju da se radi o istom jeziku.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas je razmatrana Informaciju o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, sa naglaskom na izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji BiH, čiji je podnosilac Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović rekao je da u Informaciji piše da U Republici Spskoj nema problema kada je riječ o obrazovanju, što je, kako on smatra, netačno.

"Navodi se da nema problema u Republici Srpskoj, a mi tražimo hitnu sjednicu Predstavničkog doma dok nije eskalirala situacija da se riješi problem 'bosanskog jezika'", rekao je Ahmetović. /kraj/m

Pandurević: Ahmetovićev istup predizborna kampanja

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević smatra da je izjava poslanika SDA Sadika Ahmetovića da će SDA "blokirati Republiku Srpsku" ako se ne riješe obrazovna prava bošnjačke djece na području Srebrenice - predizborna kampanja za lokalne izbore.
"Jedini trag vladavine SDA toliki broj godina u Srebrenici gdje ima vlast je to da je svaki dan sve manji broj stanovnika i Srba i Bošnjaka. To je posljedica njihove vladavine", rekla je Pandurevićeva novinarima.

Prema njenim riječima, prije pola godine i Ahmetović i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković su glorifikovali premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Vučić je isti i sada kao što je bio prije pola godine, došlo je do promjene u njima, u svrhu lokalnih izbora u Srebrenici", smatra Pandurevićeva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana