Оштрији услови за службена путовања

ATV
Оштрији услови за службена путовања

Одзвонило је службеним аутомобилима, дневницама и накнадама за путне трошкове које су поједини, бх парламентарци, користили у приватне сврхе, а правдали службеним путовањима. Парламентарна комисија за административне послове ставила је ван снаге одредбе о накнади трошкова за репрезентацију, телефонске услуге, службена путовања, возила и остале бенефиције и увела нова правила. Коначно је јасно дефинисано шта је, а шта није, службени пут.

“Не подразумијевају се посјете културним манифестацијама које нису одобрене од стране Колегијума. Не подразумијевају се посјете пријемима страних амбасада. Не подразумијевају се посјете догађајима који су везани за рад ПС, али нису одобрени од стране Колегијума Парламента”, истакао је Момчило Новаковић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за административне послове ПС БиХ.

Није ни чудо да се неко, коначно досјетио да донесе овакву одлуку јер су трошкови превелики - за три и по године мандата потрошено је више од милион и сто хиљада марака. 

Рекордер је Сенад Шепић, посланик Независног блока, који је путовао за нешто више од 80 хиљада марака. Слиједе Огњен Тадић и Саша Магазиновић са око 54 хиљаде марака, СНСД-ова Милица Марковић и СДС-ов Младен Босић. И све је, што се њихових трошкова тиче, а по старим одредбама, било дозвољено али је сада питање колико ће моћи да троше по новим правилима. 
Огњен Тадић поручује да је ситуација у Дому народа специфична, јер је само 15 делегата и, како каже, логично да ће трошкови по особи бити већи.

“Људи често то стављају у контекст у коме се то веже за питање растрошности и нерационалног трошења буџетских средстава. И ја то разумијем. Алтернатива је или да се апсолутно не учествује у тим међународним односима или то да се ми договоримо да нас представља само један посланик из ПС, што често није могуће, ради различитих политичких ставова”, истакао је Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ. 
 
Много пута се говорило о путовањима парламентараца која нису ишла у рок службе. Тако се у посланичким круговима и данас помињу појединци који су на скијање и туристичке обиласке ишли службеним возилима. Посљедњи скандал са Борјаном Кришто, која је тражила да јој се плате трошкови за пут на комеморацију у Блајбург. То је одбио Младен Босић, предсједавајући Представничког дома, уз образложење да није имала путни налог ни одобрење Колегијума и да ће, зато, све морати да плати из свог џепа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана