Oštrije protiv terorizma

Ž. D.
Oštrije protiv terorizma

Sarajevo - Savjet ministara BiH utvrdio je juče Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kojim se, uz proširenje definicije terorističke organizacije, otklanjaju nedostaci u oblasti prenosa novca i novčanih instrumenata preko granice.

Ovim prijedlogom jasnije se definišu način i sredstva dostavljanja podataka Finansijsko-obavještajnom odjeljenju pri SIPA.

- Uskladili smo i pojačali sankcije i obaveze banaka i finansijskih institucija kod zaštite informacija i obaveze prijavljivanja transakcija - rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Utvrđene izmjene i dopune donesene su s ciljem harmonizovanja zakona sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF). Ministarstvo bezbjednosti BiH dostaviće Prijedlog zakona s ugrađenim sugestijama Parlamentu BiH na razmatranje po hitnoj proceduri. Usvojena je i informaciju Ministarstva bezbjednosti o potrebi izrade procjene prijetnje od rizika pranja novca i finansiranja terorizma u BiH. Donesena je i odluku o odobravanju dodatnog zapošljavanja šest službenika u Predsjedništvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana