Oštrije kazne za sjedenje na dvije stolice

Oštrije kazne za sjedenje na dvije stolice 03.03.2018 16:06 | Vedrana Kulaga

Banjaluka - Srpska će najkasnije do početka naredne godine dobiti nova pravila na osnovu kojih će biti utvrđivan sukob interesa na svim nivoima vlasti, a one za koje bude utvrđeno da sjede na dvije nespojive stolice mogle bi da stignu i oštrije kazne.

Prvi koraci ka tom cilju već su napravljeni u okviru izrade nove strategije za borbu protiv korupcije u Srpskoj, a u Komisiji za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u organima vlasti u RS potvrdili su da je pokrenuta inicijativa za izmjenu zakona. Prema Strategiji za borbu protiv korupcije u RS, izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS se mogu očekivati najkasnije do kraja ove ili eventualno početkom iduće godine.

U Komisiji za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u organima vlasti u RS smatraju da je potrebno precizirati zakonske odredbe i sankcije za utvrđeni sukob interesa koje prema sadašnjem zakonu iznose od 500 do 1.500 maraka.

- Ključni nedostaci aktuelnog zakona su nepreciznost odredaba i mali broj instituta koji su sankcionisani, odnosno broj lica koja su obuhvaćena zakonom. Zato smo predložili da bi zakon trebalo da se odnosi na sve funkcionere koji se finansiraju iz budžeta i rade u javnim preduzećima i ustanovama, agencijama, komisijama... Novi instituti i odredbe bi trebalo da se odnose na sve funkcionere koje imenuju Narodna skupština i Vlada RS bez obzira na to da li se finansiraju iz budžeta ili na neki drugi način - kazala je predsjednica Komisije za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u organima vlasti u RS Obrenka Slijepčević.

Ona je istakla da je potrebno i uskladiti Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS sa Izbornim zakonom BiH i precizirati mehanizme prilikom oduzimanja mandata. Njen prijedlog je i da budu pooštrene novčane kazne na osnovu Zakona o prekršajima.

- Sve to mora biti precizno definisano, što jeste veliki posao, ali on mora biti urađen da bi novi zakon bio efikasan i sprovodljiv - rekla je Slijepčevićeva.

Komisija za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u organima vlasti u RS je lani imala u radu 238 predmeta, a samo u deset slučajeva je utvrđen sukob interesa. Godinu ranije su imali 148 predmeta, a utvrđenih 11 slučajeva sukoba interesa.

Najviše utvrđenih slučajeva sukoba interesa je na lokalnom nivou. Funkcioneri su obavljali dva posla u lokalnoj vlasti, koje po zakonu ne mogu da rade istovremeno, zbog čega su uz kaznu morali da se odreknu jedne pozicije.

Na svako rješenje komisije postoji žalba drugostepenoj komisiji, a posljednji instrument je pokretanje upravnog spora pred nadležnim sudom.

Kandidovanje

Aktuelni Zakon o sprečavanju sukoba interesa predviđa koji su koraci u slučaju da izabrani predstavnik, nosilac izvršne vlasti ili savjetnik odbije da riješi sukob interesa u roku od 30 dana od dana dostavljanja konačnog rješenja.

- On se u tom slučaju smatra nepodobnim za kandidovanje na bilo koju neposredno ili posredno izabranu funkciju na period od četiri godine nakon donošenja konačnog rješenja - navedeno je u zakonu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica