Oštre kritike za RS zbog Ustavnog suda BiH

Željka Domazet
Oštre kritike za RS zbog Ustavnog suda BiH

Sarajevo - Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIK) pozvao je juče na puno poštovanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS, a visoki predstavnik Valentin Incko poručio je da u slučaju nesprovođenja odluka Ustavnog suda treba da reaguje Tužilaštvo BiH jer je riječ o krivičnom djelu.

- Ustav BiH je sastavni dio Dejtonskog sporazuma i odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i moraju biti sprovođene - navedeno je u kominikeu objavljenom nakon dvodnevne sjednice političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora PIK-a.

Oni su primili k znanju informaciju da je Ustavni sud poništio rezultate referenduma o Danu RS. Istaknuta je potreba da bude poštovana vladavina prava i ovlašćenja svih institucija na nivou BiH. Sa ovom tačkom kominikea nije se saglasila Rusija.

- Referendum, koji je održan protivno odlukama Ustavnog suda BiH, većina članova vidi prvenstveno kao pitanje vladavine prava. Izuzetno smo zabrinuti zbog toga što određeni politički organi tvrde i misle da se odluke suda mogu odbaciti i promijeniti politički - rekao je Incko.

Na pitanje zbog čega nije iskoristio bonska ovlašćenja, Incko je kazao da bi se time duplirao sa Ustavnim sudom.

- Rezultati referenduma nisu objavljeni u "Službenom glasniku". Ako i budu objavljeni, referendum nema pravno dejstvo. To je bio neustavan referendum - rekao je Incko i dodao da će nakon odlaska OHR-a i visokog predstavnika ostati Ustavni sud BiH koji će rješavati sporove između države i entiteta i da mu zbog toga treba dati podsticaj.

Upravni odbor PIK-a podsjetio je sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum, njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

- Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i zakonski postoje samo na osnovu Ustava BiH. Državna ovlašćenja se ne smiju ugrožavati, a entitetske nadležnosti i dalje treba u potpunosti poštovati - navedeno je u kominikeu.

Upućen je apel političkim, društvenim i vjerskim liderima da unapređuju međusobno razumijevanje i toleranciju.

- Posebno je neprimjereno da iko, a posebno lideri i institucije, hvale, veličaju i dodjeljuju priznanja ratnim zločincima ili fašističkoj ideologiji iz Drugog svjetskog rata. Genocid, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti ne smiju se zaboraviti niti poricati - piše u kominikeu u kojem je izražena zabrinutost zbog prijetnji od radikalizma i ekstremizma, uključujući i finansiranje terorizma.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Brus Berton je rekao da

je Upravni odbor PIK-a razgovarao i sa nekoliko nevladinih organizacija o korupciji.

- Formirane su određene institucije za borbu protiv korupcije, ali u realnosti stanje nije dobro. Domaći organi su pokazali neuspjeh na tom planu - izjavio je Berton.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić ocijenio je da je PIK trebalo da ima 79 sjednica prije ove na kojima je trebalo da pozivaju vlasti u FBiH na poštovanje odluka Ustavnog suda BiH.

- PIK se postavio diskriminatorski prema Srpskoj i svojim odlukama to i potvrđuje. Zaključak je jednostavan - sve odluke Ustavnog suda koje su protiv RS se moraju ispoštovati, a sve ostale ne moraju - rekao je Stevandić.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić naglašava da su OHR i pojedine zemlje članice PIK-a odavno izgubile kredibilitet da komentarišu primjenu odluka hibridnih institucija, kao što je Ustavni sud BiH u čijim odlukama posredno ili neposredno imaju najjači uticaj.

- Bez stranaca u Ustavnom sudu i OHR-a ova zemlja bi mogla imati izvjesne šanse za budućnost. U stvari, OHR i visoki predstavnik ovim šalju poruku Srbima: "Ćuti i slušaj" - rekao je Špirić i dodao da OHR svojim ponašanjem ugrožava budućnost BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je juče razgovarao sa političkim direktorima, rekao je da je obratio pažnju na povezanost planiranih referenduma u RS i pritiska koji se vrši kako bi se okončao mandat OHR-a i uklonile strane sudije iz Ustavnog suda.

- Radi se o opasnoj namjeri da se otvori put jednostranim odlukama o podjeli BiH - kazao je Izetbegović.

Vojna imovina

U kominikeu piše da su zemlje članice NATO-a i Japan čestitali vlastima BiH na donošenju Pregleda odbrane.

- Podsjetili su da perspektivna vojna zajedno s drugom državnom imovinom pripada državi i pozvali organe vlasti RS da ne prolongiraju registraciju takve imovine na teritoriji RS - piše u kominikeu.

Zaključci

- Odluka Ustavnog suda o Danu Republike mora biti ispoštovana

- BiH je jedinstvena, suverena država, a entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

- Puna podrška visokom predstavniku u obezbjeđenju punog poštovanja Dejtonskog sporazuma i vršenju mandata

- Zabrinutost zbog prijetnji radikalizma i ekstremizma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana