Oštre kazne za direktore, stroža kontrola upravnika

Marina Čigoja
Oštre kazne za direktore, stroža kontrola upravnika

Banjaluka - Novim zakonom o stečaju u RS biće pooštrene kazne za direktore koji u predviđenom roku ne podnesu zahtjev za stečaj preduzeća, povećan stepen kontrole rada stečajnih upravnika i ograničen broj stečajeva koje će moći da vode istovremeno.

U Ministarstvu pravde RS su istakli da je jedan od ključnih problema u sadašnjem zakonu neblagovremeno pokretanje stečaja zbog toga što njime nije definisan organ koji vrši nadzor nad primjenom zakonske odredbe koja propisuje da je direktor odgovoran za blagovremeno pokretanje postupka i da će biti kažnjen ako to ne učini. Nacrtom zakona o stečaju, koji je Vlada RS usvojila na posljednjoj sjednici, to pitanje je riješeno tako da je za kontrolu i nadzor nad poštivanjem te odredbe zadužena Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), koja je dužna da pokrene prekršajni postupak protiv direktora koji na vrijeme ne pokrene stečaj.

- Ukoliko direktor u roku od 30 dana od dana kada je nastupio razlog za pokretanje stečaja ne pokrene stečajni postupak, biće kažnjen sa 10.000 KM. Tu kaznu mu izriče APIF, a u slučaju da ne prizna krivicu i traži sudsko odlučivanje, prekršajni postupak vodi sud. Nijednom direktoru neće biti svejedno da li će pokrenuti stečaj ili ne kada mora platiti 10.000 KM - rekao je pomoćnik ministra pravde RS Slobodan Zec i dodao da je u RS trenutno u toku 300 stečajnih postupaka.

Posljedice neblagovremenog pokretanja stečajnog postupka bili su problemi sa nedostatkom stečajne mase i nizak stepen namirenja povjerilaca. Do toga je dolazilo jer je stečaj pokretan tek kada je firma u potpunosti uništena i opljačkana.

Jedna od novina u novom zakonu je finansijsko i operativno restrukturisanje ili predstečajni postupak.

- Predstečajni postupak će biti vođen pred sudom, ali umjesto stečajnog upravnika imamo povjerenika koji će voditi računa o preduzeću. Predstečajni postupak može pokrenuti samo dužnik ili povjerilac, ali uz izričitu saglasnost dužnika. Predviđeno je da ovaj postupak traje pet mjeseci uz mogućnost produženja roka za 90 dana. Time preduzeće dobija novu šansu da pokuša zaključiti vansudsko poravnanje, odnosno reprogramirati obaveze i zadržati radnike - naglasio je Zec.

Dodao je da je problem dosadašnjeg zakona bio i nadzor nad radom stečajnih upravnika, pa su ta pitanja novim zakonom pooštrena. Poseban problem predstavljalo je to da su pojedini stečajni upravnici vodili ogroman broj postupaka istovremeno.

- Sada je striktno propisano da jedan stečajni upravnik može voditi najviše dva velika stečajna postupka. Broj postupaka manje vrijednosti, odnosno vrijednosti do 100.000 KM koje mogu voditi nije limitiran - rekao je Zec i dodao da će naknade i nagrade za rad stečajnog upravnika biti određene pravilnikom koji će biti donesen u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona.

Vlada je nastojala da novim zakonom riješi i problem predugog trajanja stečajnog postupka, koje je uslovljeno vođenjem parničnih i upravnih postupaka. Novim zakonom su pooštrene mjere koje se odnose na nepoštivanje rokova za okončanje tih postupka.

Prava radnika na osnovu njihovih potraživanja sada su takođe bolje zaštićena. Potraživanja radnika na osnovu 12 zagarantovanih plata u bruto iznosu svrstana su u viši isplatni red. Novim zakonom predviđen je viši stepen kontrole materijalno-finansijskog poslovanja stečajnog dužnika kroz reviziju poslovanja tokom stečajnog postupka koju će obavljati strane revizorske kuće.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika Dušan Kovačević istakao je da je ključno da bude stvorena odgovornost direktora ili vlasnika firme u vezi sa dovođenjem preduzeća u stečaj.

- Kroz stečaj su mnogi vlasnici preduzeća pokušali da izigraju povjerioce i da ne izmiruju obaveze. To su radili tako što su iz firmi izvlačili sve što su mogli i kada ništa nije ostalo proglašavali stečaj. Mislim da će odredbom koja predviđa kazne i nadzor nad direktorima ovaj problem biti riješen i da stečajni upravnici više neće dolaziti u privredna groblja - kazao je Kovačević i dodao da je dobro rješenje i ograničavanje broja postupaka koje jedan stečajni upravnik može da vodi.

Malo sudija

Slobodan Zec je istakao da je jedan od problema i nedovoljan broj stečajnih sudija, navodeći da samo sud u Banjaluci vodi 220 postupaka, a ima dvoje stečajnih sudija.

- Dakle, sve je ovo uzalud, ako nemamo dovoljan broj stečajnih sudija. Prema projekcijama, da bismo ugasili požar, treba nam još šest stečajnih sudija - tri u Banjaluci i po jedan u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Doboju - rekao je Zec.

 

Detektovani problemi u stečajnom postupku

- Neblagovremeno pokretanje stečajnog postupaka

- Nedovoljnost i nedostatak stečajne mase

- Nizak stepen namirenja povjerilaca

- Visoki troškovi sprovođenja stečajnog postupka

- Predugo trajanje postupka

- Mali broj reorganizovanih firmi usljed nedostatka plana reorganizacije

- Nedovoljan broj stečajnih sudija

- Nadzor i kontrola rada stečajnih upravnika

 

Ciljevi zacrtani novim zakonom o stečaju

- Blagovremeno pokretanje stečajnog postupka

- Finansijsko i operativno restrukturisanje dužnika u predstečajnom postupku

- Skraćivanje perioda trajanja stečajnog postupka

- Smanjenje troškova stečajnog postupka

- Imenovanje stečajnih upravnika uz poštivanje principa ravnomjernosti i ravnopravnosti

- Zaštita prava povjerilaca u stečajnom postupku

- Unapređenje procesa reorganizacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana