Оштра осуда терористичког напада у Истанбулу

Срна
Оштра осуда терористичког напада у Истанбулу

Сарајево - Савјет министара БиХ оштро је осудио терористички напад на аеродрому "Кемал Ататурк" у Истанбулу у којем је смртно страдало и повријеђено више десетина лица и изразио подршку Влади Турске у борби против тероризма.

Министри су на данашњој сједници констатовали да је безбједност грађана у БиХ приоритет, те истакли потребу јачања институционалних капацитета у БиХ за борбу против пошасти тероризма, који представља глобалну пријетњу миру.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи, којим су прецизиране и јасније дефинисане поједине одредбе у складу са захтјевима и потребама праксе, те уграђени одређени амандмани, чиме се осигурава досљеднија и квалитетнија примјена овог закона.

Начела измјена и допуна Закона о управи су одговорност, поузданост, правна сигурност, отвореност и транспарентност, а њихово практично провођење приближиће БиХ европским начелима јавне управе и јавног управљања, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Измјенама и допунама овог закона, између осталог, осигурава се системска примјена Закона о државној служби у институцијама БиХ и у институцијама које обављају уско специјализоване стручне и друге послове јер ће, умјесто садашњих савјетника руководилаца ових институција, те послове обављати руководећи државни службеници.

Такође, системски се приступа рјешавању питања посебних услова за именовање руководилаца и замјеника руководилаца управних организација у ситуацији када посебним законом нису прописани посебни услови за именовање. Истовремено се на три мјесеца ограничава технички мандат и именовање вршилаца дужности, уз могућност продужења за још три мјесеца само у нарочито оправданим случајевима.

Министарство правде доставиће Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по основном законодавном поступку.

Министри су данас утврдили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода и Приједлог закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.


Овим се обезбјеђује додатних 10 фенинга за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева, а средства се уплаћују на намјенске рачуне јавних предузећа Аутоцесте и Цесте у БиХ.

Овим законима се омогућава активирање већ закључених кредитних споразума са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/. Наведени закони су упућени у парламентарну процедуру по хитном поступку.

Министри су данас усвојили и Политику Савјета министара БиХ о ограничавању јавне потрошње на плате и накнаде запослених у институцијама БиХ, чиме је реализован дио обавеза из Реформске агенде 2015-2018. године, али и дио обавеза из Писма намјере које су власти БиХ упутиле Међународном монетарном фонду из надлежности Савјета министара БиХ.

Према Политици, у институцијама БиХ нема повећања основице на плату, укључујући повећање основице на плату, коефицијената и накнада запослених, а у средњорочном периоду биће израђени планови за смањење администрације у институцијама БиХ, како би јавна управа била ефикаснија и једноставнија с мање трошкова.

На сједници је усвојена и допуна информације Министарства комуникација и саобраћаја о предузетим мјерама и активностима за припрему делегације БиХ за наступ на предстојећем самиту у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана