Oštetili preduzeće »Tehnokom« za više od 1.500.000 KM

RTRS
Oštetili preduzeće »Tehnokom« za više od 1.500.000 KM

Foča - Policijski službenici Stanice javne bezbjednosti Foča i Jedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta, finansijske istrage i suzbijanje pranja novca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su, postupajući po nadzoru i zahtjevu Okružnog tužilaštva Trebinje, podnijeli dva Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv Č.M, V.V, P.G, P.N. i O.A. iz Foče.

Saznajemo da su izvještaji podneseni protiv advokata iz Foče Mile Čajevića, bivšeg šefa Odjeljenja podrške i transakcionog bankarstva filijale Nove banke u Foči Vojislava Vukadina, Gordana Pavlovića kao vlasnika više preduzeća, i to "Srbinjeputevi" Foča, "Pavgord" Foča i većinskog vlasnika kapitala preduzeća "Tehnokom" Foča, direktora preduzeća "Srbinjeputevi" Foča Nedeljka Pavlovića, te Almine Oruč - sudije Okružnog privrednog suda Istočno Sarajevo, a prethodno sudije Osnovnog suda u Foči. Svi se sumnjiče da su nakon privatizacije, zloupotrebom položaja, omogućili Gordanu Pavloviću, vlasniku "Srbinjeputeva" i sa njim povezanim licima, nezakonito otuđenje nekretnina "Tehnokoma", čime je ovo preduzeće oštećeno za više od milion i po maraka.

Prijavljeni se sumnjiče da su, u vremenskom periodu od 2008. do 2012. godine, nakon provedenog postupka privatizacije nad preduzećem "Tehnokom"iz Foče, zloupotrebljavajući svoje položaje u društvu kao i funkcije koje su obavljali u navedenim preduzećima, odnosno zloupotrebljavajući položaj advokata i položaj postupajućeg sudije u izvršnim postupcima vođenim kod Osnovnog suda u Foči nad imovinom preduzeća "Tehnokom", kao i položaj šefa odjeljenja u FilijaliNove banke u Foči, omogućili nezakonito otuđenje imovine – nekretnina preduzeća "Tehnokom" iz Foče i sticanje prava vlasništva nad tim nekretninama P.G. i sa njim povezanim licima, koja su na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist, a čime je preduzeće "Tehnokom" oštećeno za iznos od preko 1.500.000,00 KM.

Na taj način prijavljena lica su izvršila krivična djela "Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "Zloupotreba službenog položaja i povjerenja", "Nesavjestan rad u službi", te krivična djela "Posebni slučajevi falsifikovanja isprave".

Tokom istrage identifikovani su poslovni prostori koji su bili u posjedu preduzeća "Tehnokom" iz Foče, za koje je utvrđeno postojanje osnova sumnje da su otuđeni na nezakonit način, te je na osnovu prijedloga policijskih službenika doneseno rješenje Osnovnog suda u Foči kojim se zabranjuje daljnje raspolaganje i otuđenje navedenih nekretnina koje su u vlasništvu trećih lica, a sa ciljem sprečavanja daljnjeg otuđenja imovine "Tehnokoma".

Ukupna površina poslovnih prostora je 1.580 kvadratnih metara, a tržišna vrijednost poslovnih prostora koji su blokirani oko 3.000.000,00 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana