Ostavka ambasadora Draško Aćimović odgovor na blokade

Željka Domazet
Ostavka ambasadora Draško Aćimović odgovor na blokade

Brisel - Ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović podnio je ostavku poslije nepune dvije godine na toj poziciji, a odluku je obrazložio izostankom podrške za njegove inicijative.

Aćimović je Predsjedništvu BiH uputio molbu da ga razriješi sa pozicije ambasadora i zahvalio se na ukazanom povjerenju.

„Glas Srpske“ saznaje u Ministarstvu inostranih poslova BiH da su Aćimoviću bile potpuno vezane ruke za bilo kakvo djelovanje u jednoj od najvažnijih ambasada u svijetu smještenoj u srcu EU.

- Sekretar u Ministarstvu inostranih poslova BiH Adnan Hadžikapetanović drži sve konce u svojim rukama kada je riječ o bilo kakvoj podršci ambasadama u svijetu - rekao je sagovornik „Glasa“.

Aćimović, koji je za ambasadora imenovan početkom prošle godine na inicijativu člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, naveo je da je odluku donio nakon višemjesečnog razmišljanja i analize situacije.

- Tu poziciju sam prihvatio poslije izuzetno uspješne karijere u inostranstvu s ciljem aktivnog i odgovornog doprinosa najavljivanim promjenama u zemlji, poboljšanja poslovnog ambijenta i ekonomske situacije i vraćanja povjerenja evropskih i međunarodnih partnera u BiH - naveo je Aćimović.

Dodao je da je prvi put u istoriji diplomatskih odnosa između BiH i Belgije pokrenuo inicijative poput podrške procesu evropskih integracija koja je iz pasivnog prešla u aktivni status.

- Nastavak podrške je sporan zbog blokada i stagnacije u BiH. Sa Belgijom je bila dogovorena stručna i svaka druga podrška za mehanizam koordinacije uz učešće vodećih belgijskih stručnjaka, ali to nije prihvaćeno od strane BiH. Dogovorena i uspostavljena avionska linija Brisel - Sarajevo je trenutno obustavljena - naglasio je Aćimović.

Istakao je da je sa belgijskim institucijama prvi put dogovorena konferencija na visokom nivou sa učešćem velikog broja zvaničnika, institucija i investitora, ali da je i to otkazano iz BiH.

- Na moju žalost, malo toga je ostvareno jer je zbog političke krize u zemlji, nepovjerenja i opšte stagnacije izostala aktivnija uloga BiH. Kao odgovoran čovjek koji je uvijek nastojao stajati iza svojih riječi i djela, odlučio sam da se povučem sa pozicije ambasadora i aktivnije uključim u politički život u BiH - istakao je Aćimović.

Ostavku na ambasadorsku poziciju do sada je jedini podnio Ranko Škrbić, koji je službovao u Beogradu.

Crnadak

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da mu nisu poznati razlozi za Aćimovićevu ostavku i da je on ostavku uputio Predsjedništvu BiH koje ga je i imenovalo.

- Predsjedništvo će odlučiti o tome koga će imenovati na ovu poziciju - rekao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana