Оставка амбасадора Драшко Аћимовић одговор на блокаде

Жељка Домазет
Оставка амбасадора Драшко Аћимовић одговор на блокаде

Брисел - Амбасадор БиХ у Белгији Драшко Аћимовић поднио је оставку послије непуне двије године на тој позицији, а одлуку је образложио изостанком подршке за његове иницијативе.

Аћимовић је Предсједништву БиХ упутио молбу да га разријеши са позиције амбасадора и захвалио се на указаном повјерењу.

„Глас Српске“ сазнаје у Министарству иностраних послова БиХ да су Аћимовићу биле потпуно везане руке за било какво дјеловање у једној од најважнијих амбасада у свијету смјештеној у срцу ЕУ.

- Секретар у Министарству иностраних послова БиХ Аднан Хаџикапетановић држи све конце у својим рукама када је ријеч о било каквој подршци амбасадама у свијету - рекао је саговорник „Гласа“.

Аћимовић, који је за амбасадора именован почетком прошле године на иницијативу члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића, навео је да је одлуку донио након вишемјесечног размишљања и анализе ситуације.

- Ту позицију сам прихватио послије изузетно успјешне каријере у иностранству с циљем активног и одговорног доприноса најављиваним промјенама у земљи, побољшања пословног амбијента и економске ситуације и враћања повјерења европских и међународних партнера у БиХ - навео је Аћимовић.

Додао је да је први пут у историји дипломатских односа између БиХ и Белгије покренуо иницијативе попут подршке процесу европских интеграција која је из пасивног прешла у активни статус.

- Наставак подршке је споран због блокада и стагнације у БиХ. Са Белгијом је била договорена стручна и свака друга подршка за механизам координације уз учешће водећих белгијских стручњака, али то није прихваћено од стране БиХ. Договорена и успостављена авионска линија Брисел - Сарајево је тренутно обустављена - нагласио је Аћимовић.

Истакао је да је са белгијским институцијама први пут договорена конференција на високом нивоу са учешћем великог броја званичника, институција и инвеститора, али да је и то отказано из БиХ.

- На моју жалост, мало тога је остварено јер је због политичке кризе у земљи, неповјерења и опште стагнације изостала активнија улога БиХ. Као одговоран човјек који је увијек настојао стајати иза својих ријечи и дјела, одлучио сам да се повучем са позиције амбасадора и активније укључим у политички живот у БиХ - истакао је Аћимовић.

Оставку на амбасадорску позицију до сада је једини поднио Ранко Шкрбић, који је службовао у Београду.

Црнадак

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да му нису познати разлози за Аћимовићеву оставку и да је он оставку упутио Предсједништву БиХ које га је и именовало.

- Предсједништво ће одлучити о томе кога ће именовати на ову позицију - рекао је Црнадак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана