Ostaju iste plate u institucijama

Srna
Ostaju iste plate u institucijama

Sarajevo - Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva finansija i trezora donio je odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenima u institucijama BiH za 2016. godinu koja će iznositi 475,69 KM i nepromijenjena je od 2012. godine.

U 2012. godini je radi budžetskih ušteda izvršeno smanjenje plata i regresa koji iznosi 300 KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije o saradnji u oblasti borbe protiv kriminala kojim se unapređuje bilateralna saradnja te nadležne institucije dvije zemlje uključuju u međunarodne akcije u borbi protiv kriminala. 

Dvije zemlje će sarađivati u borbi protiv kriminala u svim njegovim oblicima, a naročito protiv terorizma i organizovanog kriminala, pranja i falsifikovanja novca, krijumčarenja oružja, narkotika, ljudi, nezakonitih imigracija i trgovine ljudima.

Za izvršenje ovog sporazuma zaduženi su Ministarstvo bezbjednosti za Savjet ministara BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova za Vladu Saudijske Arabije.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog amandmana na Sporazum o grantu u sklopu Programa IPA 2009 za BiH "Poboljšanje infrastrukture regionalne osnovne transportne mreže u BiH – željeznički transport" između BiH i Evropske investicione banke /EIB/", s osnovama za zaključivanje.

Na ovaj način omogućava se korištenje neutrošenih sredstava granta u iznosu od milion evra za sanaciju nastalih šteta od katastrofalnih poplava koje su se dogodile u maju prošle godine i njihovo preusmjeravanje na željezničke dionice koje su najviše pogođene poplavama. Period provođenja Sporazuma produžava se do 1. decembra. 

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma između BiH i Evropske unije o učešću BiH u programu "Evropa za građane 2014 - 2020. godine" kojim se omogućava pružanje podrške grupama građana, nevladinim organizacijama i lokalnim organima vlasti. 

Program "Evropa za građane" podržava uključivanje građana u proces evropskih integracija, jačanje evropskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrijednostima, razvijanje osjećaja pripadnosti EU te jačanje uzajamnog razumijevanja i tolerancije među građanima.

BiH je uspješno učestvovala u programu "Evropa za građane 2007 - 2013", kada su 33 aplikanta iz BiH učestvovala kao partneri u odobrenim projektima te četiri aplikanta iz BiH kao nosioci projekata, ukupne vrijednosti od 129.000 evra.

Nastaviti monitoring javnih nabavki 

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o monitoringu postupaka javnih nabavki za 2014. u kojem se navodi da je ostvaren značajan napredak u izgradnji sistema javnih nabavki, te da su ugovorni organi usvojili značajan broj preporuka iz prethodnih izvještaja.

Agencija za javne nabavke BiH zadužena je da nastavi monitoring postupaka javnih nabavki i da redovno, jednom godišnje, izvještava o rezultatima, kako bi se obezbijedilo ekonomski opravdano i racionalno trošenje javnih sredstava.

Od 582 dopisa o uočenim nepravilnostima koje je Agencija uputila tokom 2014. godine, ugovorni organi su odmah ispravili nepravilnosti u 148 slučajeva, u 79 slučajeva su obrazložene nepravilnosti, dok je 59 organa odgovorilo da će nepravilnosti otkloniti u narednom periodu. 

Svega 12 ugovornih organa je poništilo postupak zbog ukazanih nepravilnosti, dok ih 248 nije odgovorilo na nepravilnosti po monitoringu. 

Savjet ministara zadužio je danas Ministarstvo pravde da radi na zakonskim propisima kako bi se u BiH dosljedno primjenjivale međunarodne konvencije o zaštiti slobode govora i mišljenja.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je zaduženo da sačini cjelovitu informaciju o stanju i slobodi medija u BiH, u svjetlu pojave pritisaka i zastrašivanja medija, a u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma od 15. januara.

Savjet ministara primio je k znanju Informaciju o pojavi pritisaka i zastrašivanja medija, koju je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sačinilo na osnovu izjašnjenja nadležnih BiH, entitetskih i kantonalnih organa. 

U informaciji se navodi da je u periodu od 2006. do 2014. godine putem Linije za pomoć novinarima registrovano 60 krivičnih slučajeva protiv novinara i medija.

U korist novinara doneseno je devet pravosnažnih presuda, sedam presuda za isplatu novčane kompenzacije od 200 do 500 KM te dvije krivične presude sa naknadom štete od 600 do 1.500 KM. Jedan slučaj je okončan izvinjenjem novinaru koji je bio žrtva napada. 

U 13 slučajeva nisu provedene istrage ili nedostaju dokazi za postupanje pravosudnih institucija. 

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pripremi i dostavi prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH, čime je podržana inicijativa Denisa Bećirovića, poslanika u Predstavničkom domu.

Danas je razriješen dužnosti član Odbora državne službe za žalbe Feliks Vidović radi imenovanja na drugu dužnost, a Generalni sekretarijat Savjeta ministara zadužen je da raspiše konkurs za izbor tri člana tog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana