Остаје на снази забрана ношења вјерских обиљежја

Срна
Остаје на снази забрана ношења вјерских обиљежја

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет БиХ /ВСТС/ остао је при ранијем закључку који се односи на забрану ношења вјерских обиљежја у правосудним институцијама.

На данашњој сједници ВСТС једногласно је потврђен ранији закључак о забрани ношења вјерских обиљежја у правосудним инститицуијама након опсежне расправе вођене о тој теми.

ВСТС ће, ради бољег разумијевања суштине овог закључка, објавити јавни меморандум на својој званичноој веб-страници у којем ће бити детаљније разјашњени и интерпретирани разлози за његово доношење.

Из ове институције потврђено је да ће, с истим циљем, приступити разговорима, односно отварању дијалога с представницима свих вјерских заједница у БиХ, те заинтересованим представницима законодавне и извршне власти у БиХ.


Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија позвао је данас на смиривање тензија када је ријеч о питању ношења вјерских обиљежја у правосудним институцијама.

Тегелтија се на почетку данашње сједнице ВСТС-а осврнуо на велику полемику која се ових дана води по питању ношења вјерских обиљежја у правосудним институцијама.

Он је појаснио да је полемика изазвана због криве интерпретације њихове одлуке, наводећи да ВСТС није донио закон већ да је позвао на његово поштовање.

Предсједник ВСТС-а је нагласио да се јавност фокусирала само на хиџаб, иако се њихов позив односи на сва вјерска обиљежја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана