Оснивају нове, а не гасе непотребне институције

Ведрана Кулага
Оснивају нове, а не гасе непотребне институције

Сарајево - Списак институција БиХ продужен је још једном канцеларијом у коју су већ засјели службеници чији је задатак да након дуже од деценије колико трају покушаји заживи систем електронског пословања у који је већ уложено више милиона марака.

Иако је, према ријечима упућених ријеч о канцеларији која може бити корисна, то пада у воду када се зна да на нивоу БиХ дјелују институције које немају никакве резултате и служе искључиво како би у њима посао добили махом страначки симпатизери. На нивоу БиХ формирана су бројна министарства, агенције, дирекције, институти, канцеларије и други органи у којима је запослено готово 23.000 људи и за које годишње одлази 950 милиона марака.

Њима се придружила и Канцеларија за надзор и акредитацију овјерилаца, која је са радом почела 15. јануара као надзорни орган при Министарству комуникација и транспорта БиХ у складу са Законом о електронском потпису.

Савјет министара БиХ је у новембру 2016. године дао зелено свјетло за успостављање те канцеларије у складу са Законом о електронском потпису који је усвојен још прије десет година раније, а који ће доживјети измјене због нових директива ЕУ. У новој канцеларији раде два државна службеника, запослена на основу јавног конкурса - начелник и стручни сарадник за електронски потпис.

У  Министарству комуникација и транспорта БиХ кажу да су почетком рада нове канцеларије створени услови за примјену електронског потписа.

- Већ су стигла два захтјева за упис у евиденцију овјерилаца од стране Управе за индиректно опорезивање и Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ и они су у поступку издавања рјешења уписа у евиденцију - кажу у  Министарству транспорта и комуникација БиХ.

Протеклих година било је неколико покушаја да буде наложена анализа о томе које су институције заиста потребне, а на којим адресама треба ставити кључ у браву. Ти покушаји, иницирани углавном из РС, завршили су неславно јер није било сагласности политичких снага из ФБиХ.

Посланик СНСД-а у Представничког дома Парламенту БиХ Лазар Продановић истиче да многе институције треба послати у историју.

- Нова канцеларија могла би бити корисна јер се ради о електронском потпису који је веома важан у циљу превазилажења административних баријера, али тешко се отети утиску да имамо прегломазну администрацију на нивоу БиХ. Велики број институција служи само за ухљебљење кадрова, али доћи ће вријеме, можда и убрзо у оквиру реформи и кретања ка ЕУ, када ћемо морати подвући црту и направити селекцију. Све морамо свести на разуман ниво. Било би логично да је до сада већ стављен катанац на неколико њих, али није - закључио је Продановић.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је давно било вријеме да се ради на рационализацији бирократије и да буде провјерено какву корист од сваке институције имају грађани и привреда.

- Код нас је ситуација таква да се подразумијева да пуно ствари треба да постоји, користило то нама или не. Потребна нам је анализа од стране међународних и домаћих стручњака, који нису партијски опредијељени, да виде шта се ту може да уради, односно да ли да се иде на обједињавање или неки други начин се рјешавати оног што нам није потребно - рекао је Павловић.

Закон

Радна група у Министарству комуникација и транспорта БиХ завршила је Нацрт закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције који се усклађује са новим директивама ЕУ. Он ће замијенити Закон о електронском потпису због нових правила.

Нацрт закона чека мишљење надлежних органа послије чега ће бити упућен у парламентарну процедуру када добије зелено свјетло Савјета министара БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана