Osmorka optužena za kriminal u Alumini

Goran Maunaga
Osmorka optužena za kriminal u Alumini

Bijeljina - Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv osam osoba među kojima su bivši generalni direktor zvorničke Fabrike glinice "Birač" Virginijus Vajega i bivše odgovorno lice u "Biračevoj" kćerki firmi "Alumini" Giedrijus Grigalijus, saznaje "Glas Srpske".

Prvom optužnicom, koja se odnosi na kriminal u "Birču", osim Litvanaca, obuhvaćeni su i državljani BiH. Svima je na teret stavljeno da su "Aluminu" oštetili za oko 330.000 KM i da su falsifikovali njene poslovne knjige.

Optužnica je podignuta na osnovu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koji je Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS podnijela Specijalnom tužilaštvu RS u septembru 2013. godine u vezi sa prodajom sekundarnih sirovina i uništavanjem poslovnih knjiga.

Vajega i Grigalijus su optuženi za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

- Vajega i Grigalijus su se prilikom prodaje otpadnog željeza, koje je vlasništvo "Alumine", u periodu od 8. aprila do 29. jula 2011. godine, a s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe ili drugog, dogovorili i izvršili prodaju željeza firmama "Kantić kompani" iz Doboj Istoka i "Cibos" iz Ilijaša - navedeno je u optužnici.

Prema navodima optužnice, oni su naređivali nadležnim službama da sačine dokumentaciju da je željezo isporučeno kupcu "Autoprevoznik Novak Nikolić" iz Osmaka i knjiženje potraživanja na tog kupca iako su znali da mu roba nije isporučena.

- Nakon isporuke robe izvršili su naplatu od stvarnih kupaca u gotovini u ukupnom iznosu od 330.000 KM. To nisu knjigovodstveno evidentirali u "Alumini". Tako su u svojstvu odgovornih lica iskorišćavali svoj položaj, pribavili sebi ili drugome protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a "Alumini" nanijeli štetu - piše u optužnici.

U Okružnom tužilaštvu u Bijeljini kažu da je pravilo da ne daju informacije o podignutim nego samo o potvrđenim optužnicama.

- Kad optužnica bude potvrđena, onda to objavljujemo i na našem sajtu - kažu u tužilaštvu.

MUP RS je podnio nekoliko izvještaja koje se odnose na kriminal u "Birču", a može se očekivati da i ostali rezultiraju podizanjem optužnice. U septembru 2013. godine podnesena su četiri izvještaja u kojima je grupa Litvanaca, među kojima su i Vajega i Grigalijus, osumnjičena da su oštetili "Birač" za oko 120 miliona KM zloupotrebom službenog položaja i ovlašćenja i falsifikovanjem i uništavanjem poslovnih knjiga i isprava.

Pravni zastupnik "Alumine" Vladimir Milošević kaže da je krajnje vrijeme da nakon četiri godine od otvaranja stečaja nad "Birčem" budu identifikovani svi koji su učestvovali u nezakonitostima.

- Veoma je značajno što je započeto procesuiranje odgovornih iako se radi o slučaju koji je najmanje vrijedan. Vjerujem i da će nadležni organi reagovati na to što je Ukio banka nezakonito upisala zaloge za koje danas protiv "Alumine" i povezanih lica zajedno sa firmom "Pavgord" vode sudske postupke. Uprava kriminalističke policije MUP-a RS je još prije četiri godine ukazala na to da su te zaloge, koje je Ukio banka registrovala u jednom danu u decembru 2012. godine, predmet izvršenja krivičnog djela - kaže Milošević.

Dodao je da su prema izjavama mnogih "Birač", "Alumina" i druga povezana lica oštećeni za stotine miliona maraka.

- Vjerujem da i druga tužilaštva rade na identifikovanju odgovornih za cjelokupnu štetu i da će pravna država zaštititi ovaj resurs od kojeg živi cijela regija - rekao je Milošević.

Neće biti nove blokade računa

Osnovni sud u Zvorniku proslijedio je juče "Alumini" dopis firme "Pavgord" iz Foče kojim je zatražen nastavak izvršnog postupka zapljenom i prodajom pokretnih stvari i nepokretnosti, što znači da neće biti nove blokade računa "Alumine".

Vladimir Milošević očekuje da sud u kratkom roku donese rješenje o obustavi izvršenja putem zapljene novca sa računa "Alumine".
- Očekujem i da sud hitno postupi na osnovu prigovora koji je "Alumina" podnijela prije dva mjeseca i da obustavi ovaj izvršni postupak u cijelosti - rekao je Milošević.

Osnovni sud u Zvorniku je na zahtjev "Pavgorda" 12. aprila blokirao račun "Alumine", a deblokirao ga je dvije sedmice kasnije na 60 dana. "Pavgord" želi da namiri potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim preduzećima koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu "Birača" koji je u stečaju. Okružni privredni sud u Bijeljini, prije deblokade računa, odbio je tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od "Birča" tražila 155 miliona KM, a koje je "Pavgord" otkupio za 6,4 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana