Осморка оптужена за криминал у Алумини

Горан Маунага
Осморка оптужена за криминал у Алумини

Бијељина - Окружно тужилаштво у Бијељини подигло је оптужницу против осам особа међу којима су бивши генерални директор зворничке Фабрике глинице "Бирач" Виргинијус Вајега и бивше одговорно лице у "Бирачевој" кћерки фирми "Алумини" Гиедријус Григалијус, сазнаје "Глас Српске".

Првом оптужницом, која се односи на криминал у "Бирчу", осим Литванаца, обухваћени су и држављани БиХ. Свима је на терет стављено да су "Алумину" оштетили за око 330.000 КМ и да су фалсификовали њене пословне књиге.

Оптужница је подигнута на основу извјештаја о почињеном кривичном дјелу који је Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова РС поднијела Специјалном тужилаштву РС у септембру 2013. године у вези са продајом секундарних сировина и уништавањем пословних књига.

Вајега и Григалијус су оптужени за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

- Вајега и Григалијус су се приликом продаје отпадног жељеза, које је власништво "Алумине", у периоду од 8. априла до 29. јула 2011. године, а с циљем стицања противправне имовинске користи за себе или другог, договорили и извршили продају жељеза фирмама "Кантић компани" из Добој Истока и "Цибос" из Илијаша - наведено је у оптужници.

Према наводима оптужнице, они су наређивали надлежним службама да сачине документацију да је жељезо испоручено купцу "Аутопревозник Новак Николић" из Осмака и књижење потраживања на тог купца иако су знали да му роба није испоручена.

- Након испоруке робе извршили су наплату од стварних купаца у готовини у укупном износу од 330.000 КМ. То нису књиговодствено евидентирали у "Алумини". Тако су у својству одговорних лица искоришћавали свој положај, прибавили себи или другоме противправну имовинску корист у наведеном износу, а "Алумини" нанијели штету - пише у оптужници.

У Окружном тужилаштву у Бијељини кажу да је правило да не дају информације о подигнутим него само о потврђеним оптужницама.

- Кад оптужница буде потврђена, онда то објављујемо и на нашем сајту - кажу у тужилаштву.

МУП РС је поднио неколико извјештаја које се односе на криминал у "Бирчу", а може се очекивати да и остали резултирају подизањем оптужнице. У септембру 2013. године поднесена су четири извјештаја у којима је група Литванаца, међу којима су и Вајега и Григалијус, осумњичена да су оштетили "Бирач" за око 120 милиона КМ злоупотребом службеног положаја и овлашћења и фалсификовањем и уништавањем пословних књига и исправа.

Правни заступник "Алумине" Владимир Милошевић каже да је крајње вријеме да након четири године од отварања стечаја над "Бирчем" буду идентификовани сви који су учествовали у незаконитостима.

- Веома је значајно што је започето процесуирање одговорних иако се ради о случају који је најмање вриједан. Вјерујем и да ће надлежни органи реаговати на то што је Укио банка незаконито уписала залоге за које данас против "Алумине" и повезаних лица заједно са фирмом "Павгорд" воде судске поступке. Управа криминалистичке полиције МУП-а РС је још прије четири године указала на то да су те залоге, које је Укио банка регистровала у једном дану у децембру 2012. године, предмет извршења кривичног дјела - каже Милошевић.

Додао је да су према изјавама многих "Бирач", "Алумина" и друга повезана лица оштећени за стотине милиона марака.

- Вјерујем да и друга тужилаштва раде на идентификовању одговорних за цјелокупну штету и да ће правна држава заштитити овај ресурс од којег живи цијела регија - рекао је Милошевић.

Неће бити нове блокаде рачуна

Основни суд у Зворнику прослиједио је јуче "Алумини" допис фирме "Павгорд" из Фоче којим је затражен наставак извршног поступка запљеном и продајом покретних ствари и непокретности, што значи да неће бити нове блокаде рачуна "Алумине".

Владимир Милошевић очекује да суд у кратком року донесе рјешење о обустави извршења путем запљене новца са рачуна "Алумине".
- Очекујем и да суд хитно поступи на основу приговора који је "Алумина" поднијела прије два мјесеца и да обустави овај извршни поступак у цијелости - рекао је Милошевић.

Основни суд у Зворнику је на захтјев "Павгорда" 12. априла блокирао рачун "Алумине", а деблокирао га је двије седмице касније на 60 дана. "Павгорд" жели да намири потраживање које је литванска Укио банка имала на основу кредита датих повезаним предузећима која су као и "Алумина" пословала у саставу "Бирача" који је у стечају. Окружни привредни суд у Бијељини, прије деблокаде рачуна, одбио је тужбени захтјев Укио банке којим је од "Бирча" тражила 155 милиона КМ, а које је "Павгорд" откупио за 6,4 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана