Османовић: Тендер за набавку пасоша није поништен, већ заустављен због жалбе

Срна
Османовић: Тендер за набавку пасоша није поништен, већ заустављен због жалбе

Сарајево - Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић изјавио је данас да тендер за набавку пасоша није поништен, већ је "само његово трајање заустављено због жалбе коју је уложила једна румунска фирма".

Oсмановић је појаснио да је, према Закону о јавним набавкама, када је ријеч о међународним тендерима, рок за преузимање тендерске докумантације 45 дана, те да сваки привредни субјекат од дана преузимања тендерске документације има на располагању 10 дана да уложи приговор на сам текст.


"Таман када смо се понадали да ће бити завршен тих 45 дана, у посљедњем временском периоду, колико сам информисан, нека румунска фирма је уложила жалбу", рекао је Османовић новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да, према Закону о јавним набавкама, постоје двије могућности, од којих је једна да менаџмент Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ удовољи свим примједбама привредног субјекта које их је ставило на тендерску документацију, уколико то суштински не мијења саму тендерску документацију.

"Друга могућност је да менаџмент ИДДЕЕА-е то одбије и онда то иде у Канцеларију за разматрање желби, а она, након пријема жалбе, има рок од 30 дана да одговори да ли је оправдана или није", каже Османовић.

Он је изразио забринутост јер се улази у скучен временски простор, истакавши да ће се, ако Канцеларије за разматрање жалби, као што је до сада био случај, не одговори на жалбу у прописаном року, ући у новембар када је и отварање понуда, гдје се, такође, могу уложити жалбе.

"Поново улазимо у борбу са временом, али тако је прописан Закон о јавним набавкама. Очекујем и надам се да ће Канцеларија за разматрање жалби одговорити што прије на ову жалбу коју је уложила румунска фирма", закључио је Османовић.

Медији су раније објавили да је пети по реду тендер за набавку пасошких књижица поништен и то због жалбе која је уложена на тендерску документацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана