Османовић: СДА тражила оснивање нових министарстава, СНСД одбио

Ж. Д.
Османовић: СДА тражила оснивање нових министарстава, СНСД одбио

Сарајево - Странка демократске акције на састанку у сриједу са делегацијом Савеза независних социјалдемократа предложила је да буде основано још најмање једно министарство у Савјету министара БиХ како би били задовољени апетити свих странака које ће бити дио нове већине.

Ову информацију потврдио је медијима шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац. Како “Глас Српске” сазнаје, затражено је формирање министарства пољопривреде или министарства за европске интеграције.

- Слободно нека СДА да ДФ-у једно министарство из квоте Бошњака. Ми немамо ништа против тога. Поштујемо одлуку да СДА носи репрезентацију Бошњака на нивоу институција БиХ, али не смију да задиру у уставно право РС на три министра - рекао је Кошарац.

Он је открио да је СДА  предлагала оснивање новог министарства у Савјету министара БиХ, али да је то за СНСД неприхватљиво.

- Информација јесте тачна. Ми то не прихватамо јер то није у складу са Дејтоном и Уставом БиХ. Правити математику да би тамо неки Бошњак из СДА остао у Савјету министара БиХ или да неко из реда осталих из ДФ-а уђе у Савјет министара БиХ, а при томе кршити Устав БиХ, за то морају тражити друге партнере - казао је Кошарац.

Замјеник предсједника СДА Адил Османовић потврдио је за “Глас Српске” да је тачно да су на задњем састанку изнијели приједлог да приликом конституисања новог Савјета министара буду формирана и нова министарства.

- То је био мој приједлог. Дакле, имали бисмо једно или два министарства више, што би захтијевало измјену Закона о Савјету министара. Не видим у томе проблем јер након потписивања Дејтонског споразума имали смо три министарства, а сада их имамо девет. То би било добро и на тај начин бисмо задовољили и захтјев СНСД-а за три министарства и предсједавајућег - рекао је Османовић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић поручио је да је “крајње вријеме да се СДА престане бавити политичким триковима”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана