Osman Mehmedagić već mjesec ignoriše zahtjev Tužilaštva

Srna
Osman Mehmedagić već mjesec ignoriše zahtjev Tužilaštva

Sarajevo - Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osman Mehmedagić već mjesec ignoriše zahtjev Tužilaštva BiH da dostavi diplomu o završenom visokom obrazovanju, piše “Dnevni avaz”.

Tužilaštvo BiH zahtijeva da diplome moraju dostaviti i ostali rukovodeći službenici OBA. Uprkos tome, OBA je jedina policijska agencija u BiH koja nije ispoštovala ovaj zahtjev, odnosno nije postupila prema naredbi tužioca koji sprovodi istragu o lažnim diplomama nakon zahtjeva institucija BiH.

Navedeno je da Mehmedagić ignoriše i hitan akt Tužilaštva BiH koji je upućen na njegovu adresu prije sedam dana i tako direktno izbjegava da postupi po zahtjevu ove pravosudne institucije.

Prema istom izvoru, Tužilaštvu je sada preostalo jedino da izda naredbu Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH da izuzme traženu dokumentaciju iz OBA, što bi moglo uskoro i da se desi.

List podsjeća da OBA već godinu radi bez parlamentarnog nadzora i tvrdi da je dosadašnji Mehmedagićev mandat obilježen brojnim zloupotrebama i pokušajima da vrši pritisak na pravosuđe prilikom izbora sudija, tužilaca, pa čak i donošenja pojedinih presuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana