Осам возача у РС дугује 137.650 КМ

Nezavisne.com
Осам возача у РС дугује 137.650 КМ

Бањалука, Добој - Осморици возача из РС већ дуже вријеме полази за руком да избјегну плаћање казни "тешких" укупно 137.650 марака.

Дуг који не измирују углавном су нагомилали за воланом, с тим што дио износа који нису платили отпада и на казне које су им уписане јер су кршили јавни ред и мир, или се о закон огријешили на неки трећи начин.

Рекордер међу рекордерима је Добојлија, који дугује 27.243 марке, а у стопу га прати возач из Сокоца, који треба да плати 25.136 КМ.

Стручњаци истичу да је тешко и замислити колико је неко прекршаја учинио када је нагомилао дуг који износи десетине хиљада марака и, што је још горе, колико је опасних ситуација у саобраћају изазвао.

Додају да је очигледно да држава за сада нема квалитетне механизме да казни овакве бахате возаче који се стављају изнад закона, јер ако их, примјера ради, пошаље у затвор, онда ће они додатно коштати буџет, тако да би губитак био дупли.

Најбоље рјешење било би, како истичу, овакве преступнике послати на рад за опште добро. Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, истиче да су ови подаци показатељ да је много оних који свјесно крше закон, те да је неопходно пронаћи квалитетно рјешење.

"Закон није довољно добар јер се очигледно таквим возачима не може ништа, у смислу санкција. Дакле, треба мијењати прописе.

Дешава се да преступник нема возило на своје име, па не вриједи механизам да не може продужити регистрацију.

Ни принудна наплата не може се спровести, јер такво лице обично нема ни посао, тако да нико ништа не предузима", истиче Радовић.

Рјешење да се новчане казне претварају у затворске опет би, како истиче Радовић, имало негативне посљедице, јер ће преступник коштати државу, али због тога, како додаје, треба увести могућност да се казна "одради".

"Онај ко не може да плати, требало би да се радно ангажује, што је случај у развијеним европским земљама.

Дакле, такво лице би радом отплатило своју казну", истиче Радовић.

Иначе, док стручњаци предлажу да институције траже механизме да наплате износе који дугују они који су се огријешили о закон, подаци полиције показују да број кажњених у саобраћају расте.

Мирна Миљановић, начелник Одјељења за односе с јавношћу МУП-а РС, истиче да су у овој години полицајци евидентирали 114.168 прекршаја у саобраћају.

"За почињене прекршаје поднесено је 1.309 захтјева и издат је 104.361 прекршајни налог. По оба вида је у овом периоду обухваћен и санкционисан 106.161 починилац прекршаја, што је више за 34 одсто у односу на исти период 2015. године", нагласила је Миљановићева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана