Osam slobodnih strijelaca mjeri fotelju načelnika

Vedrana Kulaga
Osam slobodnih strijelaca mjeri fotelju načelnika

Sarajevo - Osam nezavisnih kandidata odlučilo se da uđe u trku za gradonačelnike i načelnike opština u Srpskoj, pokazuju podaci iz pregleda prijavljenih političkih subjekata, koji je juče objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Znatno veće interesovanje za samostalnu bitku za te pozicije vlada u FBiH, gdje se prijavilo 27 nezavisnih kandidata.

Četvrtina nezavisnih kandidatura u RS otpada na Srebrenicu, gdje su se prijavili Desnica Radivojević i aktuelni načelnik Ćamil Duraković iako iza njega u stvari stoje sve bošnjačke političke partije. Oni će na crtu Mladenu Grujičiću, koji je kandidat "Koalicije za Srpsku", koju čine sve srpske stranke u Srebrenici.

Milan Sladojević pokušaće bez stranačke zaleđine da dođe do načelničke fotelje u Gradišci. On će u toj namjeri morati da pobijedi aktuelnog načelnika i funkcionera SDS-a Zorana Latinovića, koji je dobio zeleno svjetlo da kao zajednički kandidat Saveza za promjene krene u trku za novi mandat. Sasvim je izvjesno da će i blok koji čine SNSD, DNS i SP imati zajedničkog kandidata za prvog čovjeka Gradiške, što će Sladojeviću dodatno otežati put ka pobjedi. Za razliku od Saveza za promjene, blok predvođen SNSD-om još nije odlučio ko će u trku za prvog čovjeka opštine.

Zanimljivo bi moglo biti i u Bijeljini, ako CIK ovjeri sve pristigle prijave. Osim aktuelnog gradonačelnika Miće Mićića, koji je zajednički kandidat Saveza za promjene, te Zlatka Maksimovića, kandidata Pokreta "Uspješna Srpska", kojeg će najvjerovatnije podržati SNSD i njegovi partneri, u trku za gradonačelnika će i nezavisni kandidat Damjan Pajić. On je istrajan u svojoj namjeri da se dočepa čelne pozicije u drugom po veličini gradu u Srpskoj, jer se i prije četiri godine uključio u trku kao nezavisni kandidat.

Prijavu za učešće na izborima kao nezavisni kandidat za načelnika Kneževa na ovjeru CIK-u dostavio je Goran Borojević, dok načelničku fotelju u Kotor Varošu kao nezavisni kandidat juri Čedo Tepić. Ako mu CIK ovjeri prijavu, za tu poziciju boriće se sa Zdenkom Sakanom iz PDP-a, koji je kandidat Saveza za promjene, a očekuje se i da drugi politički blok uskoro predloži svog kandidata.

Konstantin Vasić se prijavio kao nezavisni kandidat za čelnu poziciju u Tesliću na kojoj je sada Milan Miličević iz SDS-a, koji će ponovo u trku za tu poziciju. Zajedničkog kandidata treba da predlože i SNSD, DNS i SP.

U izbornu trku za prvog gradonačelnika Zvornika kao nezavisni kandidat želi Miladin Jović. Za sada je neizvjesno ko će mu biti protivkandidati.

Prema podacima CIK-a, prijavu na ovjeru su predala ukupno 282 nezavisna kandidata za odbornike, među kojima su njih 102 za lokalne parlamente u Srpskoj. Najviše nezavisnih kandidata za lokalne skupštine je u Zvorniku (21), Doboju (18) i Bijeljini (17), dok ih je u Banjaluci samo dva. Zanimljivo je da udruženja građana imaju svoje kandidate samo u RS i to u Banjaluci, Trebinju, Gradišci i Prnjavoru.

Rok za ovjeru prijava ističe 4. juna, a od 5. juna počinje da teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i lista nezavisnih kandidata.

Lokalni izbori zakazani su za 2. oktobar ove godine, a glasači u RS biraće 57 načelnika i skupština opština i šest gradonačelnika i gradskih parlamenata.

PDP: Petrović bez podrške

Gradski odbor PDP-a Doboj reagovao je juče povodom istupa rukovodstva Gradskog odbora SDS-a da je kandidatura njihovog kadra Obrena Petrovića za gradonačelnika Doboja usaglašen stav Saveza za promjene.

- Demantujemo informaciju da je, u raspodjeli kandidatskih mjesta za načelnike i gradonačelnike unutar Saveza za promjene Doboj pripao SDS-u i izjavu jednog od rukovodilaca dobojskog SDS-a koji tvrdi da Petrović ima i podršku PDP-a. Gradski odbor PDP-a ostaje pri stavu da je naš prijedlog za zajedničkog kandidata Tihomir Gligorić. Petrović i Gradski odbor SDS-a nemaju podršku Saveza za promjene za kandidaturu - saopšteno je iz PDP-a.

8 nezavisnih kandidata za načelnike/gradonačelnike u RS

- Srebrenica (2 kandidata)

- Bijeljina

- Gradiška

- Kneževo

- Kotor Varoš

- Zvornik

- Teslić

102 nezavisna kandidata za lokalne skupštine u RS

21 - Zvornik

18 - Doboj

17 - Bijeljina

7 - Ugljevik

5 - Prijedor, Stanari, Bratunac

4 - Milići

3 - Foča

2 - Banjaluka, Novi Grad, Teslić, Kostajnica

1 - Kozarska Dubica, Laktaši, Derventa, Brod, Han Pijesak, Nevesinje, Rudo, Trnovo

21 kandidat kojeg su predložile grupe građana za lokalne skupštine u RS

11 Banjaluka

3 Gradiška, Prnjavor

2 Novi Grad, Trebinje

6 nezavisnih kandidata udruženja građana za lokalne skupštine u RS

3 Trebinje

1 Banjaluka, Gradiška, Prnjavor

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana