Осам слободних стријелаца мјери фотељу начелника

Ведрана Кулага
Осам слободних стријелаца мјери фотељу начелника

Сарајево - Осам независних кандидата одлучило се да уђе у трку за градоначелнике и начелнике општина у Српској, показују подаци из прегледа пријављених политичких субјеката, који је јуче објавила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ.

Знатно веће интересовање за самосталну битку за те позиције влада у ФБиХ, гдје се пријавило 27 независних кандидата.

Четвртина независних кандидатура у РС отпада на Сребреницу, гдје су се пријавили Десница Радивојевић и актуелни начелник Ћамил Дураковић иако иза њега у ствари стоје све бошњачке политичке партије. Они ће на црту Младену Грујичићу, који је кандидат "Коалиције за Српску", коју чине све српске странке у Сребреници.

Милан Сладојевић покушаће без страначке залеђине да дође до начелничке фотеље у Градишци. Он ће у тој намјери морати да побиједи актуелног начелника и функционера СДС-а Зорана Латиновића, који је добио зелено свјетло да као заједнички кандидат Савеза за промјене крене у трку за нови мандат. Сасвим је извјесно да ће и блок који чине СНСД, ДНС и СП имати заједничког кандидата за првог човјека Градишке, што ће Сладојевићу додатно отежати пут ка побједи. За разлику од Савеза за промјене, блок предвођен СНСД-ом још није одлучио ко ће у трку за првог човјека општине.

Занимљиво би могло бити и у Бијељини, ако ЦИК овјери све пристигле пријаве. Осим актуелног градоначелника Миће Мићића, који је заједнички кандидат Савеза за промјене, те Златка Максимовића, кандидата Покрета "Успјешна Српска", којег ће највјероватније подржати СНСД и његови партнери, у трку за градоначелника ће и независни кандидат Дамјан Пајић. Он је истрајан у својој намјери да се дочепа челне позиције у другом по величини граду у Српској, јер се и прије четири године укључио у трку као независни кандидат.

Пријаву за учешће на изборима као независни кандидат за начелника Кнежева на овјеру ЦИК-у доставио је Горан Боројевић, док начелничку фотељу у Котор Варошу као независни кандидат јури Чедо Тепић. Ако му ЦИК овјери пријаву, за ту позицију бориће се са Зденком Саканом из ПДП-а, који је кандидат Савеза за промјене, а очекује се и да други политички блок ускоро предложи свог кандидата.

Константин Васић се пријавио као независни кандидат за челну позицију у Теслићу на којој је сада Милан Миличевић из СДС-а, који ће поново у трку за ту позицију. Заједничког кандидата треба да предложе и СНСД, ДНС и СП.

У изборну трку за првог градоначелника Зворника као независни кандидат жели Миладин Јовић. За сада је неизвјесно ко ће му бити противкандидати.

Према подацима ЦИК-а, пријаву на овјеру су предала укупно 282 независна кандидата за одборнике, међу којима су њих 102 за локалне парламенте у Српској. Највише независних кандидата за локалне скупштине је у Зворнику (21), Добоју (18) и Бијељини (17), док их је у Бањалуци само два. Занимљиво је да удружења грађана имају своје кандидате само у РС и то у Бањалуци, Требињу, Градишци и Прњавору.

Рок за овјеру пријава истиче 4. јуна, а од 5. јуна почиње да тече рок за подношење пријава за овјеру коалиција и листа независних кандидата.

Локални избори заказани су за 2. октобар ове године, а гласачи у РС бираће 57 начелника и скупштина општина и шест градоначелника и градских парламената.

ПДП: Петровић без подршке

Градски одбор ПДП-а Добој реаговао је јуче поводом иступа руководства Градског одбора СДС-а да је кандидатура њиховог кадра Обрена Петровића за градоначелника Добоја усаглашен став Савеза за промјене.

- Демантујемо информацију да је, у расподјели кандидатских мјеста за начелнике и градоначелнике унутар Савеза за промјене Добој припао СДС-у и изјаву једног од руководилаца добојског СДС-а који тврди да Петровић има и подршку ПДП-а. Градски одбор ПДП-а остаје при ставу да је наш приједлог за заједничког кандидата Тихомир Глигорић. Петровић и Градски одбор СДС-а немају подршку Савеза за промјене за кандидатуру - саопштено је из ПДП-а.

8 независних кандидата за начелнике/градоначелнике у РС

- Сребреница (2 кандидата)

- Бијељина

- Градишка

- Кнежево

- Котор Варош

- Зворник

- Теслић

102 независна кандидата за локалне скупштине у РС

21 - Зворник

18 - Добој

17 - Бијељина

7 - Угљевик

5 - Приједор, Станари, Братунац

4 - Милићи

3 - Фоча

2 - Бањалука, Нови Град, Теслић, Костајница

1 - Козарска Дубица, Лакташи, Дервента, Брод, Хан Пијесак, Невесиње, Рудо, Трново

21 кандидат којег су предложиле групе грађана за локалне скупштине у РС

11 Бањалука

3 Градишка, Прњавор

2 Нови Град, Требиње

6 независних кандидата удружења грађана за локалне скупштине у РС

3 Требиње

1 Бањалука, Градишка, Прњавор

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана