Осам особа оптужено за злочине над Србима у Лукавцу

Срна
Осам особа оптужено за злочине над Србима у Лукавцу

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против осам лица за ратни злочин над више од 20 српских цивила на подручју Лукавца и околине 1992. године.

Оптужница је подигнута против Зијада Срабовића, Рефика Моранкића, Ахмета Бајрића, Абида Арапчића, Сенаида Ћосића, Пашаге Чајића, Самира Џамбића и Мирсада Жилића, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они су оптужени да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству команданата и припадника Територијалне одбране Лукавац, Војне полиције, такозване “Фикине јединице” и ХВО-а Модрац, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивилног становништва за вријеме рата. Оптужени су за ратне злочине над више од 20 жртава, цивила српске националности, који су били незаконито заробљени на више локација на подручју Лукавца и околине.

У оптужници се наводи да су жртве мучене и злостављане на изразито понижавајуће начине, да су им наношене тешке физичке и психичке повреде, те да су сексуално злостављане.

Жртвама су нанесене тешке повреде, а двоје заробљених је подлегло од посљедица злостављања.

Наводе оптужнице за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем 42 свједока, међу којима и свједока са мјерама заштите и прилагањем око 100 доказних материјала. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана