Osam kandidata za predsjednika SDP-a

nezavisne.com
Osam kandidata za predsjednika SDP-a

Sarajevo - Kadrovska komisija Socijaldemokratske partije BiH potvrdila je u petak imena osam kandidata za novog predsjednika ove partije.

Alija Behmen, predsjednik Kadrovske komisije SDP BiH, rekao je da je osam imena verifikovano, te da se čeka dolazak i devetog kandidata Bogića Bogićevića da se vrati iz Ljubljane i potpiše izjavu. Dodao je da je bio 31 prijavljeni kandidat, ali da su njih 22 odustala.

Kandidati za predsjednika SDP BiH, kojeg će Kongres birati 6. decembra ove godine, su: Nermin Nikšić, Mahmut Alagić, Hamdija Lipovača, Svetozar Pudarić, Zukan Helez, Selim Bešlagić, Besima Borić i Ferhat Mustafić, a čeka se potpis Bogića Bogićevića, koji ima 36 nominacija.

"Vjerujem kako će Bogićević u srijedu potpisati izjavu. Mi smo njemu nekoliko puta nudili funkcije, čak smo mu nudili i mjesto gradonačelnika Sarajeva, ali on zbog svog rovitog zdravlja nije pristajao na funkcije", rekao je Behmen, koji ističe da je Kadrovska komisija u petak utvrdila kriterije za izbor za članove Glavnog odbora i kriterije za delegate Kongresa.

Objasnio je da je biranje članova Glavnog odbora u ovoj partiji specifičan posao jer mora u svom sastavu imati 20 posto Srba, 20 posto Hrvata, 20 posto Bošnjaka i isto toliko ostalih, dok žena mora biti 40 posto.

Najavio je novine u ovoj stranci te poručio kako će se ona još više demokratizirati u narednom periodu. Sjednica Predsjedništva stranke biće održana u četvrtak, a na njoj će biti definirano sve u vezi s izborom predsjednika, dok Glavni odbor stranke, koji bi trebalo da potvrdi kandidate, zasjeda u petak.

Behmen je u petak novinarima saopštio da se povlači s rukovodeće pozicije u stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana