Оружане снаге сваке године све слабије

Ведрана Кулага
Оружане снаге сваке године све слабије

Сарајево - Талас одлазака војника из Оружаних снага (ОС) БиХ још није престао, а војни редови ни лани нису били поштеђени ванредних догађаја, чији је број и повећан у односу на годину раније.

Надлежни у Министарству одбране (МО) БиХ сумирали су стање у својим редовима, а најновији пресјек сажет је у њиховом извјештају о раду за 2018. годину, у који је "Глас Српске" имао увид. Ресор одбране је апсолутни рекордер у потрошњи међу институцијама на нивоу БиХ, а од јануара до краја децембра прошле године на плате војника, одржавање, набавке и друге ставке потрошено је више од 248 милиона КМ. Иако сваке године располажу позамашном свотом новца, стање у ОС БиХ, према мишљењу упућених, није ни близу какво би требало да буде, што је, како кажу, утицало и на тренд одлазака на лични захтјев те на друге ствари које су им и лани квариле планове.

У извјештају о раду МО је наведено да је током 2018. забиљежено више ванредних догађаја у односу на 2017. годину, односно евидентирана су 103 ванредна догађаја, што је за 12 више. Гледајући по категоријама, одређених ситуација је било више, а неких мање.

Подаци из евиденција показују да је забиљежено више напада на војну особу, више тежих тјелесних повреда те тежих облика нарушавања војне дисциплине, два случаја крађа - нестанак новца или вриједносних папира.

Надлежни су лани евидентирали, у односу на прошлу годину, четири више случаја тровања храном, болести, епидемије, заразе те један струјни удар и случај конзумирања дроге и алкохола у јединици. С друге стране, лани није забиљежен ниједан покушај самоубиства, док је у 2017. години уписан и један такав случај. Смањен је и број случајева гдје су хапшени припадници Оружаних снага те крађе наоружања, опреме и друге војне имовине. У Министарству одбране поново су се пожалили на стање у којем се налазе војна возила на њиховим паркинзима.

- Посебан проблем представља то што још није реализовано уговарање генералног ремонта хеликоптера, јер су временски ресурси већине хеликоптера истекли. Оперативност хеликоптера у 2019. години ће бити на веома ниском нивоу - казали су у Министарству одбране.

За услуге одржавања моторних возила лани су имали на располагању 1,85 милиона, а укупна вриједност издатих наруџбеница је 1,37 милиона.

- Сматрамо да је узрок лошије реализације уговарања то што су моторна возила којима располажу ОС БиХ застарјела и разноврсна, па је веома тешко обезбиједити резервне дијелове за њихову поправку - упозорили су и у овом извјештају Министарства одбране.

Највише моторних возила и инжењерских машина у ОС БиХ је, према подацима наведеним у извјештају о раду, старо између 30 и 40 година, а слиједе возила стара од 20 до 30 година.

Осим са тим, надлежни су се "борили" и са одласцима из војних редова. У току 2018. године војна служба је, према разним основама, престала за 455 професионалних војних лица. Највише војника и лани је из службе отишло самовољно, односно на лични захтјев. Таквих је лани било 279, док их је 11 отишло због неоправданог изостанка, а један због казне затвора, али је путем конкурса и на друге начине примљено готово 600 нових војника.

Превише војника

 

Упућени у дешавања и стање у ОС БиХ, међу којима је добар дио посланика и делегата у Парламенту БиХ и парламентарни војни повјереник, годинама упозоравају на лоше услове у касарнама, а из Српске су често указивали да БиХ има превише војника.

Из извјештаја парламентарног војног повјереника годинама је видљиво да је стање у касарнама веома лоше, да има објеката који прокишњавају и гдје нема ни гријања, те да је храна лоша, на шта се војници и остала војна лица и највише жале надлежнима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана