Oriću može biti suđeno u Srbiji

Svjetlana Šurlan
Oriću može biti suđeno u Srbiji

Banjaluka - Ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću može biti suđeno u Srbiji za počinjene ratne zločine bez obzira na presude koje su mu izrečene u BiH, potvrdio je "Glasu Srpske" izvor iz Ministarstva pravde BiH.

Takav scenario potkrijepili su ranijim slučajevima u kojima se pokazalo da kada određena zemlja ne smatra obavezujućom presudu pravosuđa u BiH može procesuirati ponovo lice koja smatra odgovornim za krivična djela.

- Primjer za to je i slučaj Hanefije Prijića zvanog Paraga koji je 2015. godine uhapšen u Njemačkoj na osnovu potjernice iz Italije. Italija ga tereti da je 1993. godine naredio ubistvo pet humanitaraca iz te zemlje. Trojica su ubijena, a dvojica su pobjegla. Iako je odslužio 13 i po godina zatvorske kazne, našao se pred sudom u Italiji koji nije priznao presudu iz BiH i pokrenuo protiv njega novi postupak - naveo je izvor iz Ministarstva pravde BiH.

Dodao je da princip da se ne sudi dva puta za isti slučaj ne proizilazi iz opštih načela prava, odnosno da to nije univerzalan princip koji bi trebalo koristiti u svakom slučaju.

- Taj princip bi trebalo da ima primjenu samo za članice Evropske unije, a pošto BiH i Srbija to nisu, presuda nije obavezujuća - pojašnjava naš izvor.

Beogradski mediji objavili su juče da Srbija neće ukinuti međunarodnu potjernicu za Orićem, čak i ako bude potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda koju mu je u ponedjeljak izrekao Sud BiH. Krivična djela za koja Tužilaštvo Srbije za ratne zločine tereti Orića nadmašuju ubistvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja mu je suđeno u Sudu BiH. On je u Srbiji bio optužen za mučenje i ubistva 2.000 Srba u srebreničkim selima između 1992. i 1995. godine zbog čega je prije tri godine za njim i Hakijom Meholjićem iz Srebrenice raspisana međunarodna potjernica.

Ako Srbija ne prizna konačnu presudu pravosuđa BiH, Orić na osnovu njihove potjernice može biti uhapšen u bilo kojoj zemlji na čijoj se teritoriji nađe. To je već demonstrirala Švajcarska gdje je Orić 2015. godine uhapšen na osnovu potjernice iz Srbije. Orić se, ispostavilo se kasnije, spasao jer je odlučeno da bude izručen BiH, a ne Srbiji koja je takođe podnijela zahtjev švajcarskim vlastima za ekstradiciju. Konačan scenario prema kojem će izbjeći svaku vrstu odgovornosti za zločine nad Srbima nagoviješten je kada je Orić odmah poslije izručenja odlukom Suda BiH pušten da se brani sa slobode čime mu je omogućeno i da utiče na svjedoke.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je juče da je nakon oslobađajuće presude Oriću jasno da su pravosudne institucije BiH u sprezi sa bošnjačkim političkim elitama.

- Ovo je sramna odluka Suda BiH, koja je prije svega bila motivisana bošnjačkim potrebama da zaštite lica koja su počinila ratne zločine nad Srbima i da onemoguće da se dođe do konačne istine o događajima u Srebrenici i oko nje - rekao je Košarac.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS Pero Petrović kaže da je vrlo značajno da najviši predstavnici Srba donesu zajednički stav u vezi sa presudom Suda BiH.

- Odlukom Suda BiH degradiran je cijeli srpski narod, ali i srpske žrtve u prethodnom ratu i preko toga se ne smije preći - kazao je Petrović.

Iz Saveza za promjene, koji okuplja stranke koje čine opoziciju u RS, saopšteno je da je kredibilitet Suda i Tužilaštva BiH nepopravljivo narušen oslobađajućom presudom Oriću zbog čega je neminovno uskraćivanje njihove nadležnosti za suđenje u slučajevima ratnih zločina.

- Neophodno je utvrđivanje isključive nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina u entitetskim pravosudnim institucijama, a glavnog tužioca i predsjednika Suda BiH treba birati u Parlamentu BiH - istakli su u Savezu za promjene i dodali da su predstavnici SDS-a, PDP-a, NDP-a, SRS RS i SNS na sastanku u Sarajevu zaključili da je ovakvo stanje postalo neodrživo zbog čega su prioritet ozbiljne promjene u organizaciji i radu pravosudnih institucija na nivou BiH.

Referendum

Predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz regije Birač zatražili su juče da bude održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH i ocijenili da ove institucije postoje samo da bi sudile Srbima.

Predsjednik regionalnog odbora Boračke organizacije RS Miloš Stupar rekao je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću sramna.

- Još jednom se pokazalo da bošnjačka strana ima jasnu strategiju i da tačno zna šta i kako radi. Oni rade po principu da dio Srba koji su preživjeli rat treba zatvoriti, a dio protjerati. To ostvaruju pritiskom na Sud i Tužilaštvo BiH - rekao je Stupar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana