Орићу може бити суђено у Србији

Свјетлана Шурлан
Орићу може бити суђено у Србији

Бањалука - Ратном команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу може бити суђено у Србији за почињене ратне злочине без обзира на пресуде које су му изречене у БиХ, потврдио је "Гласу Српске" извор из Министарства правде БиХ.

Такав сценарио поткријепили су ранијим случајевима у којима се показало да када одређена земља не сматра обавезујућом пресуду правосуђа у БиХ може процесуирати поново лице која сматра одговорним за кривична дјела.

- Примјер за то је и случај Ханефије Пријића званог Парага који је 2015. године ухапшен у Њемачкој на основу потјернице из Италије. Италија га терети да је 1993. године наредио убиство пет хуманитараца из те земље. Тројица су убијена, а двојица су побјегла. Иако је одслужио 13 и по година затворске казне, нашао се пред судом у Италији који није признао пресуду из БиХ и покренуо против њега нови поступак - навео је извор из Министарства правде БиХ.

Додао је да принцип да се не суди два пута за исти случај не произилази из општих начела права, односно да то није универзалан принцип који би требало користити у сваком случају.

- Тај принцип би требало да има примјену само за чланице Европске уније, а пошто БиХ и Србија то нису, пресуда није обавезујућа - појашњава наш извор.

Београдски медији објавили су јуче да Србија неће укинути међународну потјерницу за Орићем, чак и ако буде потврђена ослобађајућа првостепена пресуда коју му је у понедјељак изрекао Суд БиХ. Кривична дјела за која Тужилаштво Србије за ратне злочине терети Орића надмашују убиство три српска заробљеника из сребреничких села, за која му је суђено у Суду БиХ. Он је у Србији био оптужен за мучење и убиства 2.000 Срба у сребреничким селима између 1992. и 1995. године због чега је прије три године за њим и Хакијом Мехољићем из Сребренице расписана међународна потјерница.

Ако Србија не призна коначну пресуду правосуђа БиХ, Орић на основу њихове потјернице може бити ухапшен у било којој земљи на чијој се територији нађе. То је већ демонстрирала Швајцарска гдје је Орић 2015. године ухапшен на основу потјернице из Србије. Орић се, испоставило се касније, спасао јер је одлучено да буде изручен БиХ, а не Србији која је такође поднијела захтјев швајцарским властима за екстрадицију. Коначан сценарио према којем ће избјећи сваку врсту одговорности за злочине над Србима наговијештен је када је Орић одмах послије изручења одлуком Суда БиХ пуштен да се брани са слободе чиме му је омогућено и да утиче на свједоке.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је јуче да је након ослобађајуће пресуде Орићу јасно да су правосудне институције БиХ у спрези са бошњачким политичким елитама.

- Ово је срамна одлука Суда БиХ, која је прије свега била мотивисана бошњачким потребама да заштите лица која су починила ратне злочине над Србима и да онемогуће да се дође до коначне истине о догађајима у Сребреници и око ње - рекао је Кошарац.

Шеф Клуба Срба у Вијећу народа РС Перо Петровић каже да је врло значајно да највиши представници Срба донесу заједнички став у вези са пресудом Суда БиХ.

- Одлуком Суда БиХ деградиран је цијели српски народ, али и српске жртве у претходном рату и преко тога се не смије прећи - казао је Петровић.

Из Савеза за промјене, који окупља странке које чине опозицију у РС, саопштено је да је кредибилитет Суда и Тужилаштва БиХ непоправљиво нарушен ослобађајућом пресудом Орићу због чега је неминовно ускраћивање њихове надлежности за суђење у случајевима ратних злочина.

- Неопходно је утврђивање искључиве надлежности за процесуирање ратних злочина у ентитетским правосудним институцијама, а главног тужиоца и предсједника Суда БиХ треба бирати у Парламенту БиХ - истакли су у Савезу за промјене и додали да су представници СДС-а, ПДП-а, НДП-а, СРС РС и СНС на састанку у Сарајеву закључили да је овакво стање постало неодрживо због чега су приоритет озбиљне промјене у организацији и раду правосудних институција на нивоу БиХ.

Референдум

Представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата из регије Бирач затражили су јуче да буде одржан референдум о Суду и Тужилаштву БиХ и оцијенили да ове институције постоје само да би судиле Србима.

Предсједник регионалног одбора Борачке организације РС Милош Ступар рекао је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу срамна.

- Још једном се показало да бошњачка страна има јасну стратегију и да тачно зна шта и како ради. Они раде по принципу да дио Срба који су преживјели рат треба затворити, а дио протјерати. То остварују притиском на Суд и Тужилаштво БиХ - рекао је Ступар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана