Orićevom saborcu deset godina robije

Željka Domazet
Orićevom saborcu deset godina robije

Sarajevo - Sud BiH u petak je prvostepenom presudom na deset godina zatvora osudio Izeta Arifovića za zločine počinjene nad srpskim civilima u Podrinju.

Suad Smajlović osuđen je na godinu i dva mjeseca, a trećeoptuženi Amir Salihović je oslobođen krivice. Riječ je o bivšim saborcima ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića i Sabahudina Muhića koji su se takođe u petak pojavili u Sudu BiH.

Prije nego što je Sudsko vijeće u sastavu Staniša Gluhajić, Šaban Maksumić i Vesna Jesenković ušlo u sudnicu da iščita prvostepenu presudu, Orić je, na pitanje “Glasa Srpske” otkud on tu, rekao vrlo samouvjereno: “Došao sam da posjetim ratne drugove”.

Predsjednik Sudskog vijeća Staniša Gluhajić je kazao da je ovom trojcu suđeno po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije te da je Sud donio odluku da su Arifović i Smajlović krivi za zločine protiv civilnog stanovništva, a da za Salihovića nije dokazana krivica.

- Arifović i Smajlović su krivi što su za vrijeme rata između Vojske Republike Srpske i Armije RBiH u junu i julu 1992. godine u Srebrenici i Bratuncu likvidirali lica koja su trebala da budu zaštićena. Arifović je kriv za ubistva dvojice civila u Srebrenici koji su zarobljeni 12. jula 1992. godine u mjestu Zalazje kod Srebrenice, kao i jer je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića - rekao je Gluhajić.

Dodao je da je Smajlović kriv i zbog toga što je oskrnavio tijela mrtvih pucajući u njih nakon ubistva.

Amir Salihović je oslobođen krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag. Gluhajić je rekao da je sudsko vijeće u odluku uvjerio iskaz ključnog svjedoka O2 koji je ove likvidacije vidio iz neposredne blizine.

- Kada se desio napad na Ratkoviće, svjedok O2, koji je bio očevidac događaja, je vidio Arifovića da je zarobljenog Živana Prodanovića ubio. Vidio je da je Arifović pucao u njega, a lično je poznavao Prodanovića i sve to je gledao iz neposredne blizine - kazao je Gluhajić.

Dodao je da su svjedoci potvrdili da je Smajlović rafalom pucao u mrtva tijela koja su dovožena iz Zalazja.

Pojasnio je da je iskaz svjedoka O2 potvrđen i u drugim iskazima i dokazima koji su predočeni Vijeću Suda BiH.

- Vijeće nije prihvatilo alibi Arifovića da je bio teško ranjen u to vrijeme i da se teško kretao, kao ni Smajlovića da nije bio u Srebrenici - rekao je Gluhajić.

Dodao je da, u nedostatku dokaza, Vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da je Salihović počinio djelo koje mu stavljaju na teret. Kazao je da na ovu presudu strane u postupku imaju pravo žalbe u roku od 15 dana nakon što im bude uručena.

Nakon izlaska iz sudskog kompleksa ni advokati Lejla Čović koja je, inače, branilac Nasera Orića, ni Smajlovićev advokat Sabina Mehić nisu bile raspoložene za bilo kakve izjave. Umjesto njih advokatsku ulogu preuzeo je Orić i samo  kratko rekao da će dati izjavu kada postupak bude okončan.

Mjere zabrane

Po objavljivanju presude doneseno je rješenje kojim se Arifoviću određuju mjera zabrane.

- Sud BiH je Arifoviću uveo mjere zabrane po kojima mu je zabranjeno putovanje van BiH. Oduzima mu se putna isprava i dužan je da preda dokumenta, a u Glavni centar za obradu podataka Granične policije unose se njegovi podaci. Obavezan je da se javlja policiji Tuzle svakog ponedjeljka - rekao je sudija Gluhajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana