Orić i Muhić optuženi za ratni zločin nad Srbima

G. Maunaga, Ž. Domazet
Orić i Muhić optuženi za ratni zločin nad Srbima

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog tjelohranitelja iz tog perioda, takođe pripadnika Armije RBiH Sabahudina Muhića zvanog Mrčo zbog ratnog zločina.

- Optuženi su za ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Orić i Muhić su tokom rata i oružanog sukoba između ARBiH i Vojske RS na području Srebrenice i Bratunca u svojstvu komandanta i pripadnika snaga ARBiH postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije - stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Navedeno je da će u istom predmetu Tužilaštvo da uputi zahtjev Švajcarskoj za izručenje Elfete Veseli, osumnjičene za ubistvo dječaka srpske nacionalnosti 1992. godine.

Istaknuto je da je višemjesečna istraga u ovom predmetu sprovedena u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS te da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Orić je 10. juna uhapšen u Švajcarskoj prema potjernici koju je za njim raspisala Srbija zbog zločina nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine. On je 26. juna prebačen u BiH, a zatim pušten na slobodu. Sud BiH u julu je odredio da ne može da napušta BiH i ograničio mu kretanje na područje Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić pozdravio je podizanje optužnice rekavši da očekuje da će je Sud BiH potvrditi i da će taj proces biti okončan osuđujućom presudom.

- Bilo je krajnje vrijeme za to. Očekujem da Sud BiH odredi pritvor Oriću do okončanja postupka zbog eventualnog uticaja na svjedoke - kazao je Kojić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić je rekao da o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Podrinju postoje ogromni dokazi i izjave svjedoka te da očekuje proširivanje optužnice, dodajući da Orić nije ranije procesuiran jer je imao političku zaštitu.

- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Orića usljed velikog pritiska javnosti, ogromnog broja dokaza i konkretnog svjedoka klanja sudije Slobodana Ilića i ubistva medicinske sestre na istoj lokaciji - rekao je Savčić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra očekivanim podizanje optužnice protiv Orića nakon njegovog hapšenja u Švajcarskoj po Interpolovoj potjernici Srbije.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević rekla je da je optužnica protiv Orića podignuta zahvaljujući istrazi koju je sprovelo Tužilaštvo Srbije.

- Očekujem da će hapšenja za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom biti sve više - kazala je Pandurevićeva.

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović smatra da je Orić oslobođen svih optužbi u Haškom tribunalu, dok je poslanik Fehim Škaljić iz SBB-a rekao da pravosuđe mora postati nezavisno od političkog uticaja i ispoljiti efikasnost koja je neophodna.

Orićev branilac Vasvija Vidović tvrdi da je Orić u Haškom tribunalu već odgovarao za djela koju mu na teret stavlja Tužilaštvo BiH.

Tužilac Miroslav Janjić odbacio je te navode i istakao da su u presudi taksativno navedena sela za koja je Oriću suđeno i da se Zalazje pominje samo u jednoj fusnoti.

Ko je Sabahudin Muhić

Sabahudin Muhić poznat je i po pripadništvu kriminalnom miljeu u Tuzli. Osuđivan je nekoliko puta, a uhapšen je i u ljeto 2009. godine zbog sumnje da je postavio eksploziv u blizini Memorijalnog centra u Potočarima, nekoliko dana prije obilježavanja godišnjice stradanja u Srebrenici. Federalni mediji pisali su da je povezan i s liderom vehabijskih zajednice u Gornjoj Maoči i Hadžićima Nusretom Imamovićem i Bajrom Ikanovićem. Navode da je bio redovan gost na okupljanjima vehabija na tribinama u Gornjoj Maoči, Dobrinji, Hadžićima i u tuzlanskom naselju Kula.

 

Zločini za koje su osumnjičeni pripadnici jedinica kojima je komandovao Naser Orić:

- jul 1992. godine: napad na sela Zalazje, Sase, Biljača i Zagoni, gdje su ubijena 62 civila i vojnika, a 22 Srba je nestalo

- avgust 1992: napad na sela Ježestica, Šiljkovići i Zalužje, gdje je ubijeno 13 Srba

- decembar 1992: napad na sela Bjelovac, Sikirić i Loznička Rijeka, gdje je ubijeno oko 180 Srba

- januar 1993: napad na selo Kravica, gdje je ubijeno 50 Srba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana