Орић и Мухић оптужени за ратни злочин над Србима

Г. Маунага, Ж. Домазет
Орић и Мухић оптужени за ратни злочин над Србима

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића и његовог тјелохранитеља из тог периода, такође припадника Армије РБиХ Сабахудина Мухића званог Мрчо због ратног злочина.

- Оптужени су за убиства три заробљеника српске националности 1992. у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац. Орић и Мухић су током рата и оружаног сукоба између АРБиХ и Војске РС на подручју Сребренице и Братунца у својству команданта и припадника снага АРБиХ поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевске конвенције - стоји у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Наведено је да ће у истом предмету Тужилаштво да упути захтјев Швајцарској за изручење Елфете Весели, осумњичене за убиство дјечака српске националности 1992. године.

Истакнуто је да је вишемјесечна истрага у овом предмету спроведена у сарадњи са Агенцијом за истраге и заштиту (SIPA) и Министарством унутрашњих послова РС те да је оптужница прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Орић је 10. јуна ухапшен у Швајцарској према потјерници коју је за њим расписала Србија због злочина над Србима на подручју Сребренице 1992. године. Он је 26. јуна пребачен у БиХ, а затим пуштен на слободу. Суд БиХ у јулу је одредио да не може да напушта БиХ и ограничио му кретање на подручје Кантона Сарајево и Зеничко-добојског кантона.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић поздравио је подизање оптужнице рекавши да очекује да ће је Суд БиХ потврдити и да ће тај процес бити окончан осуђујућом пресудом.

- Било је крајње вријеме за то. Очекујем да Суд БиХ одреди притвор Орићу до окончања поступка због евентуалног утицаја на свједоке - казао је Којић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић је рекао да о ратним злочинима почињеним над Србима у Подрињу постоје огромни докази и изјаве свједока те да очекује проширивање оптужнице, додајући да Орић није раније процесуиран јер је имао политичку заштиту.

- Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Орића усљед великог притиска јавности, огромног броја доказа и конкретног свједока клања судије Слободана Илића и убиства медицинске сестре на истој локацији - рекао је Савчић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра очекиваним подизање оптужнице против Орића након његовог хапшења у Швајцарској по Интерполовој потјерници Србије.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Парламенту БиХ Александра Пандуревић рекла је да је оптужница против Орића подигнута захваљујући истрази коју је спровело Тужилаштво Србије.

- Очекујем да ће хапшења за злочине почињене над српским становништвом бити све више - казала је Пандуревићева.

Посланик СДА у Парламенту БиХ Садик Ахметовић сматра да је Орић ослобођен свих оптужби у Хашком трибуналу, док је посланик Фехим Шкаљић из СББ-а рекао да правосуђе мора постати независно од политичког утицаја и испољити ефикасност која је неопходна.

Орићев бранилац Васвија Видовић тврди да је Орић у Хашком трибуналу већ одговарао за дјела коју му на терет ставља Тужилаштво БиХ.

Тужилац Мирослав Јањић одбацио је те наводе и истакао да су у пресуди таксативно наведена села за која је Орићу суђено и да се Залазје помиње само у једној фусноти.

Ко је Сабахудин Мухић

Сабахудин Мухић познат је и по припадништву криминалном миљеу у Тузли. Осуђиван је неколико пута, а ухапшен је и у љето 2009. године због сумње да је поставио експлозив у близини Меморијалног центра у Поточарима, неколико дана прије обиљежавања годишњице страдања у Сребреници. Федерални медији писали су да је повезан и с лидером вехабијских заједнице у Горњој Маочи и Хаџићима Нусретом Имамовићем и Бајром Икановићем. Наводе да је био редован гост на окупљањима вехабија на трибинама у Горњој Маочи, Добрињи, Хаџићима и у тузланском насељу Кула.

 

Злочини за које су осумњичени припадници јединица којима је командовао Насер Орић:

- јул 1992. године: напад на села Залазје, Сасе, Биљача и Загони, гдје су убијена 62 цивила и војника, а 22 Срба је нестало

- август 1992: напад на села Јежестица, Шиљковићи и Залужје, гдје је убијено 13 Срба

- децембар 1992: напад на села Бјеловац, Сикирић и Лозничка Ријека, гдје је убијено око 180 Срба

- јануар 1993: напад на село Кравица, гдје је убијено 50 Срба

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана