Орић - господар живота и смрти у Сребреници

Срна
Орић - господар живота и смрти у Сребреници

Београд - Бивши командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић био је неприкосновени господар тог града и под његовом потпуном заштитом нашли су се многи који су по његовом налогу убијали Србе и Бошњаке, безочно пљачкали имовину једних и других и стицали силно богатство злоупотребом хуманитарне помоћи, пишу "Вечерње новости".

Лист у данашњем издању преноси свједочење бившег начелника Полицијске станице Сребренице Хакије Мехољића који је у исказу навео да је полиција била под сталним опструкцијама команданта 28. дивизије - Орића, те да јој је више пута пријећено и да је нападана "уколико би се у притвору нашао неко кога је штитио Орић".

"У марту 1993. године је тако заштитио Ејуба Голића, убицу Хусе Хусића и Фикрета Салкића. Рекао је, мени је Голић потребан и не пишите ништа против њега", навео је Мехољић.

Он је даље свједочио да је Орић узео у заштиту и Митхада Салиховића који је убио Илинку и Крсту Димитровски, а да је правди, захваљујући њему, умакао и Емир Халиловић, убица Загорке и Слободана Зекића и Славољуба Нешковића, кога је усмртио у сребреничкој болници.

"Орић је око себе окупио људе склоне свему и свачему. Њима је остављао мрвице да би свог коња могао чак и медом да храни", изјавио је Мехољић.

У исказима свједока до којих су дошле "Новости" наведен је и транскрипт емисије радио Сребренице из 1994. године у којој је гостовао предсједник општинског вијећа Осман Суљић, а коме су се гладни Сребреничани обраћали са жалбом да се тоне хуманитарног брашна продају на пијаци, а да народ нема шта да једе.

Слушаоци су тада пренијели Суљићу да су Орићеви магационери, којим су се обраћали за помоћ, умјесто да им дају храну осионо одговарали "ако немате шта да једете пасите траву".

У изјавама више десетина свједока наведено је да би судбина многих из Сребренице била другачија да није било профитерства и трговине и да је било мудријег и одважнијег држања војне и цивилне управе, и као посебно мучно издвојено да Орићеви штићеници нису имали милости ни за болесне нити рањене, већ су скупо наплаћивали и те услуге.

"Паре су узимали, али рањене нису превозили. Од мене је начелник сребреничке болнице Авдо Хасановић узео 200 евра за транспорт до своје куће", свједочила је Евра Хасановић.

Свједоци тврде и потписују да је Хасановић организовао продају лијекова и наркотика по цијени од 100 и 200 КМ, што је за посљедицу имало умирање рањеника од најобичнијих рана.

"Најтраженији је био пеницилин, због чијег је недостатака један од бораца из јединице Фахрудина Алића умро од повреда, јер није имао да плати лијекове док су докторови и Орићеви људи пунили џепове до бесвијести", пренијели су свједоци.

Какав је био однос Орића према сународницима у Сребреници најбоље, закључују "Новости", илуструје оцјена аутора књиге "Планирани хаос" Ибрана Мустафића који је поручио да би за злочине које је починио над Србима Орића осудио на 20 година робије, а за злочине према сопственом народу на 200 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана