Оптужница за злочине над српским цивилима у Чемерном

Срна
Оптужница за злочине над српским цивилима у Чемерном

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 11 лица за удружени злочиначки подухват над српским цивилима у мјесту Чемерно у општини Илијаш 1992. године.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да је оптужница подигнута против Џемала Хаџића /63/, Теуфика Турудића /57/, Џемала Смола /54/, Сенада Сикире /58/, Бењамина Сикире /48/ и Хариса Сукире /46/, сви из Какња.


Оптужница је подигнута и против Мирсада Бешлије /53/, Нусрета Бешлије /55/ и Хамдије Спахића /55/, сви из Илијаша, Енеса Дурака /53/ из Вареша и Мирзета Бешлије /49/ из Сарајева.

Ријеч је о некадашњем команданту и припадницима структура такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и активног и резервног састава МУП-а, који се терете да су учествовали у планирању и извршењу удруженог злочиначког подухвата с циљем да сво становништво српске националности у селу Чемерно у потпуности буде уклоњено.

Циљ је био убиства свих лица српске националности у селу Чемерно, без разликовања цивила и војника, укључујући заробљене цивиле и припаднике Војске Републике Српске који су положили оружје, као и прекомјерним и војно неоправданим уништењем њихове непокретне и покретне имовине.

У оптужници се наводи да је у синхронизованом нападу на село Чемерно у јуну 1992. године убијено најмање 30 лица српске националности, међу којима је било жена и малољетних лица. Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин, а њихова тијела су масакрирана.

Након напада, село је у потпуности уништено, а цјелокупно становништво српске националности је протјерано. У ово село нико од повратника се није вратио ни послије завршетка рата.

Тужилаштво БиХ је у овом предмету спровело опсежну и дуготрајну истрагу и прикупљање доказа, а наводе оптужнице доказиваће позивањем око 120 свједока, међу којима су малобројне преживјеле жртве, као и неколико заштићених свједока.

Уз оптужницу је приложено око 400 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана