Оптужница у предмету Бобар банка ускоро пред Судом БиХ

Срна
Оптужница у предмету Бобар банка ускоро пред Судом БиХ

Сарајево - Оптужница у предмету "Бобар банка" због злоупотребе у пословању, којим је проузрокована директна штета од приближно 130 милиона КМ, ускоро ће бити прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, саопштено је данас из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је резултат интензивне истраге која је трајала око 18 мјесеци и током које је прикупљено више стотина доказа, те спроведена вјештачења и саслушања више десетина свједока, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.


Оптужница обухвата већи број физичких лица која се терете да су, организовано дјелујући, починила кривична дјела злоупотребе овлаштења у привреди и кривична дјела финансијског криминала.

Истрагом је утврђено да су посредством ове банке циљано пласирани кредити правним особама - члановима "Бобар групе" повезаних лица, са никаквим или минималним инструментима осигурања, што је довело до немогућности наплате кредита и пропасти банке.

Тако су појединци којима су давани кредити стекли незакониту имовинску корист у износу од приближно 125 милиона КМ, а пропали су и изгубљени депозити многих институција БиХ и ентитета, средства општина и јавних предузећа, као и депозити грађана, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је 20. јула, у сарадњи са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ, а на приједлог Тужилаштва, Суд БиХ блокирао цјелокупну личну имовину осумњичених у овом предмету.

У оптужници се предлаже саслушање више од 100 свједока оптужбе, а приложено је више стотина материјалних доказа, као и опсежна стручна вјештачења.

Предмет "Бобар банка" најсложенији је предмет финансијског криминала у постдејтонској БиХ и представља одлучан корак тужилаштва и агенција за провођење закона у борби против незаконитог трошења јавних средстава и противзаконитог богаћења појединаца, истичу у Тужилаштву.

Предмет "Бобар банка" је повезан и са другим предметима који ће имати посљедице у БиХ и шире, а на којима Тужилаштво БиХ ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана