Optužnica protiv oficira OS BiH zbog uzimanja mita za posao

RTRS
Optužnica protiv oficira OS BiH zbog uzimanja mita za posao

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za korupciju, a među optuženima su i visokopozicionirani oficiri u oružanim snagama BiH Sead Duraković i Sead Fazlić.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH podignuta je optužnica protiv Seada Durakovića, rođenog 12.06.1967. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog državljanina BiH, zaposlenog kao profesionalno vojno lice, po činu brigadira u Oružanim snagama BiH sa sjedištem u Banjoj Luci i Seada Fazlića, rođenog 14.10.1961. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH tereti da su počinili krivično djelo korupcije u vremenskom periodu od jula 2011. godine do kraja septembra 2014. godine na području Bihaća.

Duraković je kao visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH u kontinuitetu obećavao osobama da će, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, koristeći svoj službeni položaj i status, te u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu u različitim iznosima, uglavnom od više hiljada KM, vršiti protivzakonito posredovanje i omogućiti zaposlenje u Oružanim snagama BiH tako što će utjecati na tok konkursnih procedura unutar navedene institucije.

"Optuženi Duraković je, prema prikupljenim dokazima u više slučajeva, traženjem materijalne koristi i njenim primanjem iskoristio službeni i utjecajni položaj unutar institucija BiH kako bi uticao na druge službene osobe da donesu nezakonitu odluku o prijemu navedenih ljudi u Oružane snage BiH, te na taj način počinio krivično djelo, bez obzira na činjenicu da svojim utjecajem nije postigao namjeravani rezultat", navodi se u saopštenju.

Prema navodima optužnice, optuženi Duraković je primao nagradu da izvrši dato "obećanje" prethodno opisane radnje, a optuženi Fazlić se tereti da je sa umišljajem pomogao da prvooptuženi primi nagradu, kako bi koristeći svoj službeni i utjecajni položaj u institucijama BiH posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti.

Optuženi Duraković se tereti da je počinio produženo krivično djelo protuzakonito posredovanje, a Fazlić krivično djelo protuzakonito posredovanje.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana