Оптужница против официра ОС БиХ због узимања мита за посао

РТРС
Оптужница против официра ОС БиХ због узимања мита за посао

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу за корупцију, а међу оптуженима су и високопозиционирани официри у оружаним снагама БиХ Сеад Дураковић и Сеад Фазлић.

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ подигнута је оптужница против Сеада Дураковића, рођеног 12.06.1967. године у Бихаћу, гдје је и настањен, раније осуђиваног држављанина БиХ, запосленог као професионално војно лице, по чину бригадира у Оружаним снагама БиХ са сједиштем у Бањој Луци и Сеада Фазлића, рођеног 14.10.1961. године у Бихаћу, гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина БиХ терети да су починили кривично дјело корупције у временском периоду од јула 2011. године до краја септембра 2014. године на подручју Бихаћа.

Дураковић је као високопозиционирани официр у Оружаним снагама БиХ у континуитету обећавао особама да ће, с циљем прибављања противправне имовинске користи, користећи свој службени положај и статус, те у замјену за одговарајућу новчану накнаду у различитим износима, углавном од више хиљада КМ, вршити противзаконито посредовање и омогућити запослење у Оружаним снагама БиХ тако што ће утјецати на ток конкурсних процедура унутар наведене институције.

"Оптужени Дураковић је, према прикупљеним доказима у више случајева, тражењем материјалне користи и њеним примањем искористио службени и утјецајни положај унутар институција БиХ како би утицао на друге службене особе да донесу незакониту одлуку о пријему наведених људи у Оружане снаге БиХ, те на тај начин починио кривично дјело, без обзира на чињеницу да својим утјецајем није постигао намјеравани резултат", наводи се у саопштењу.

Према наводима оптужнице, оптужени Дураковић је примао награду да изврши дато "обећање" претходно описане радње, а оптужени Фазлић се терети да је са умишљајем помогао да првооптужени прими награду, како би користећи свој службени и утјецајни положај у институцијама БиХ посредовао да се изврши службена радња која се не би смјела извршити.

Оптужени Дураковић се терети да је починио продужено кривично дјело протузаконито посредовање, а Фазлић кривично дјело протузаконито посредовање.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана