Оптужница против Топаловића због злочина над Србима из Високог

Срна
Оптужница против Топаловића због злочина над Србима из Високог

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Мевлудина Топаловића због ратног злочина против српских цивила почињеног 1992. године на подручју Високог.

Оптужница терети Топаловића да је за вријеме оружаног сукоба између Територијалне одбране БиХ и Војске Републике Српске /ВРС/ кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата, убијао цивиле и наносио им физичке повреде.


Топаловића оптужница терети да је у јуну 1992. године са групом војника дошао у насеље Хлапчевићи, у општини Високо, гдје су из опкољених кућа мјештана српске националности извели шест лица која су по наредби требало да се упуте у правцу Омладинског дома у Хлапчевићима.

Један од војника започео је рафалну паљбу по цивилима, а осумњичени Топаловић се терети да је из аутоматске пушке убио једно лице које је давало знаке живота, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

На мјесту злочина су од прострелних рана подлегла још два цивила, један је подлегао на путу до болнице, док су два цивила задобила тешке физичке повреде.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана