Optužnica protiv Alminka Islamovića zbog zločina nad Srbima

Srna
Optužnica protiv Alminka Islamovića zbog zločina nad Srbima

Sarajevo - Tužilaštvo BiH saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika HVO-a Alminka Islamovića /57/ za zločin protiv srpskih civila na području opštine Brod 1992. godine.

Islamović, rođen u Slavonskom Brodu, državljanin je BiH i Hrvatske. Bio je pripadnik Vojne policije u sklopu 101. brigade HVO-a u Brodu, i to u svojstvu komandanta voda Vojne policije, a kasnije komandanta.

On se tereti da je od marta do oktobra 1992. godine na teritoriji opštine Brod sam ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u nezakonitom zatvaranju srpskih civila, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva, paljenju i uništavanju kulturnih, istorijskih i religijskih spomenika.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane u podrumskim prostorijama stare zgrade Stanice policije Brod koje su korištene kao zarobljenički objekti u kojima su bespravno bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti.

Ubijeno je ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više zatvorenika, a nekim od zatvorenika se gubi svaki trag i njihova tijela ni do danas nisu pronađena. Tijelo jedne od žrtava pronađeno je i ekshumirano, ističe se u saopštenju.

Na teret mu se stavlja i iznuda novčane naknade na ime otkupa života.

U okviru počinjenih zločina vršeno je pljačkanje imovine stanovništva i uništavanje kulturnih, vjerskih i istorijskih spomenika i ustanova namijenjenih vjerskim potrebama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana