Оптужница против Алминка Исламовића због злочина над Србима

Срна
Оптужница против Алминка Исламовића због злочина над Србима

Сарајево - Тужилаштво БиХ саопштило је да је подигло оптужницу против некадашњег припадника ХВО-а Алминка Исламовића /57/ за злочин против српских цивила на подручју општине Брод 1992. године.

Исламовић, рођен у Славонском Броду, држављанин је БиХ и Хрватске. Био је припадник Војне полиције у склопу 101. бригаде ХВО-а у Броду, и то у својству команданта вода Војне полиције, а касније команданта.

Он се терети да је од марта до октобра 1992. године на територији општине Брод сам или заједно са другим припадницима ХВО-а учествовао у незаконитом затварању српских цивила, њиховом убијању, физичком и психичком злостављању, пљачкању и паљењу имовине српског становништва, паљењу и уништавању културних, историјских и религијских споменика.

У оптужници се наводи да су жртве мучене, злостављане и премлаћиване у подрумским просторијама старе зграде Станице полиције Брод које су кориштене као заробљенички објекти у којима су бесправно били затворени цивили српске националности.

Убијено је или је од посљедица премлаћивања преминуло више затвореника, а неким од затвореника се губи сваки траг и њихова тијела ни до данас нису пронађена. Тијело једне од жртава пронађено је и ексхумирано, истиче се у саопштењу.

На терет му се ставља и изнуда новчане накнаде на име откупа живота.

У оквиру почињених злочина вршено је пљачкање имовине становништва и уништавање културних, вјерских и историјских споменика и установа намијењених вјерским потребама.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана