Оптуженима из РС по 1.280 марака

В. К.
Оптуженима из РС по 1.280 марака

Бањалука - Радовану Караџићу, Ратку Младићу, Стојану Жупљанину и Мићи Станишићу, који се налазе у притвору у Хашком трибуналу, уплаћена је прва транша помоћи из буџета РС у износу од 1.280 КМ за сваког од њих.

Влада РС одобрила је ове године укупно 40.000 КМ за помоћ оптуженим лицима из РС у Хагу, а којима још нису изречене правоснажне пресуде Хашког трибунала. Сваком од њих, а ко остварује право на помоћ, припашће укупно по 10.000 КМ до краја године.

- Први дио новца је пребачен и добили смо потврду да је на њиховим рачунима, тако да се одлука Владе Српске реализује у пуном капацитету и тако ће бити до краја године. Новац ће им бити уплаћиван мјесечно у једнаким износима - рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

Услови за добијање помоћи су да је лице српске националности из РС, да је у притворској јединици Хашког трибунала и да му није изречена правоснажна пресуда.

Караџић је осуђен првостепеном пресудом у марту ове године на 40 година затвора, а одбрана је најавила жалбу. Првостепена пресуда Младићу треба да буде изречена крајем идуће године, док су високи полицијски званичници Мићо Станишић и Стојан Жупљанин осуђени на по 22 године затвора, али ни њихове пресуде нису још правоснажне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана