Optuženi za zločine vještak u istom sudu

 Optuženi za zločine vještak u istom sudu 14.06.2018 16:53 | Željka Domazet

Sarajevo - Sud BiH našao se u centru novog skandala jer je prihvatio da se kao vještak na suđenju za ratne zločine nad Srbima u Brčkom pojavi Nehru Ganić, protiv kojeg je podignuta i potvrđena optužnica za zločine počinjene u Čemernu kod Ilijaša.

Ganić, vještak vojne struke, ispitan je na suđenju Mensuru Đakiću i Begdadu Kajtaziju, koji su optuženi za ratne zločine počinjene u septembru 1992. godine u Bukviku kod Brčkog.

Đakić je optužen da je kao komandant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Bosanska Posavina znao da je njegov podređeni počinio krivično djelo nad zarobljenim Srbima, ali da je propustio da ga kazni. Kajtazi je optužen da je kao pripadnik Pete čete Prvog bataljona 108. brigade HVO-a, pucajući iz neposredne blizine iz automatske puške, ubio nekoliko civila srpske nacionalnosti.

Sudu BiH nije smetala činjenica da je protiv Ganića podignuta optužnica za ratne zločine, koja je potvrđena upravo u tom sudu, pa je odbio prigovor tužioca Miroslava Janjića, koji je ukazao na drastično kršenje Zakona o krivičnom postupku. Ganić je poslije te odluke započeo dvočasovno izlaganje koje je proteklo uglavnom u iznošenju teorije o organizaciji vojnih jedinica i međunarodnih standarda koji nemaju nikakve veze sa događajima na koje se odnosi optužnica. Na to je u više navrata upozoravao tužilac Janjić, pitajući sudije kakve veze njegovi navodi imaju sa konkretnim predmetom.

- Tokom ovog dugog izlaganja nismo čuli nijednu rečenicu o predmetu, Tužilaštvo je za vrijeme trajanja procesa u više navrata upozoravano na ekonomičnost - rekao je Janjić.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Džemila Begović u više navrata osporavala Janjićeve prigovore na kraju ga je pitala: "Da li se vi sa nama igrate?"

Na kraju maratonskog teoretskog predavanja, Ganić je stao u odbranu Đakića i kazao da komandant bataljona nije mogao spriječiti samovolju pojedinca niti kazniti potčinjenog, te da nema nadležnost da sprovodi istragu.

Sudija Begović je potom pozvala tužioca Janjića da unakrsno ispita vještaka, što je on odbio, pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku koji propisuje prava žrtava.

- Ovdje su prava žrtava srpske nacionalnosti i svih žrtava narušena i stoga ne možemo postavljati pitanja vještaku jer su načela i principi Zakona o krivičnom postupku o pravima oštećenih narušena. Vještak je osoba protiv koje je podignuta i potvrđena optužnica u Sudu BiH, u kome se on pojavljuje kao vještak - rekao je Janjić.

On je predložio da bude saslušan novi vještak vojne struke.

- To činimo zbog jednakosti strana u postupku, s obzirom na to da smo čuli vještaka kojeg je predložila odbrana optuženih - rekao je Janjić i uložio prigovor na relevantnost Ganićevog vještačenja.

Upućeni u dešavanja u pravosudnim institucijama BiH ističu da nisu iznenađeni da se skandal dogodio baš u procesu koji vodi vijeće kojem predsjedava Begovićeva. Ona je na osnovu naredbe predsjednika Suda BiH premještena iz Odjeljenja za ratne zločine u Odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju zbog činjenice da je u nekim predmetima koje je zadužila kao sudija ranije radila na istragama u svojstvu tužioca Tužilaštva BiH. Zbog nespojivosti funkcija u nekoliko predmeta je traženo i odobreno njeno izuzeće.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je prihvatanje Ganića za vještaka još jedan dokaz da se Sud BiH inati sa srpskim žrtvama.

- Takve stvari se ne bi smjele dešavati, ni tolerisati. Ovo je jedinstven slučaj u sudskoj praksi da ista osoba u istom sudu bude vještak u predmetu ratnih zločina, a da za koji dan u istom sudu sjedi kao optužena za ratni zločin. To je jedino moguće u ovoj nakaradnoj zemlji i u ovom nakaradnom sudu i zato što se radi o predmetu u kome su žrtve Srbi. Sud BiH je u nazovi reformi došao do tačke da Srbima isti čovjek može biti i dželat i vještak pravednik - rekao je Kojić i dodao da Ganiću ne samo da ne bi smjelo biti dopušteno svjedočenje, već bi mu trebalo oduzeti i licencu vještaka do okončanja procesa koji je pokrenut protiv njega.

Komandna odgovornost

Ukoliko bi Mensuru Đakiću bila izrečena kazna, to bi bila prva presuda koju je Sud BiH donio po komandnoj odgovornosti protiv nekog Bošnjaka za zločine počinjene nad Srbima.

- Sudija Džemila Begović je javno govorila da takvu kaznu nikada neće izreći nekom Bošnjaku - rekao je sagovornik "Glasa Srpske" iz Suda BiH.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica