Оптужени за злочине вјештак у истом суду

Жељка Домазет
Оптужени за злочине вјештак у истом суду

Сарајево - Суд БиХ нашао се у центру новог скандала јер је прихватио да се као вјештак на суђењу за ратне злочине над Србима у Брчком појави Нехру Ганић, против којег је подигнута и потврђена оптужница за злочине почињене у Чемерну код Илијаша.

Ганић, вјештак војне струке, испитан је на суђењу Менсуру Ђакићу и Бегдаду Кајтазију, који су оптужени за ратне злочине почињене у септембру 1992. године у Буквику код Брчког.

Ђакић је оптужен да је као командант Првог батаљона 108. бригаде Хрватског вијећа одбране (ХВО) Босанска Посавина знао да је његов подређени починио кривично дјело над заробљеним Србима, али да је пропустио да га казни. Кајтази је оптужен да је као припадник Пете чете Првог батаљона 108. бригаде ХВО-а, пуцајући из непосредне близине из аутоматске пушке, убио неколико цивила српске националности.

Суду БиХ није сметала чињеница да је против Ганића подигнута оптужница за ратне злочине, која је потврђена управо у том суду, па је одбио приговор тужиоца Мирослава Јањића, који је указао на драстично кршење Закона о кривичном поступку. Ганић је послије те одлуке започео двочасовно излагање које је протекло углавном у изношењу теорије о организацији војних јединица и међународних стандарда који немају никакве везе са догађајима на које се односи оптужница. На то је у више наврата упозоравао тужилац Јањић, питајући судије какве везе његови наводи имају са конкретним предметом.

- Током овог дугог излагања нисмо чули ниједну реченицу о предмету, Тужилаштво је за вријеме трајања процеса у више наврата упозоравано на економичност - рекао је Јањић.

Предсједавајућа судског вијећа Џемила Беговић у више наврата оспоравала Јањићеве приговоре на крају га је питала: "Да ли се ви са нама играте?"

На крају маратонског теоретског предавања, Ганић је стао у одбрану Ђакића и казао да командант батаљона није могао спријечити самовољу појединца нити казнити потчињеног, те да нема надлежност да спроводи истрагу.

Судија Беговић је потом позвала тужиоца Јањића да унакрсно испита вјештака, што је он одбио, позивајући се на Закон о кривичном поступку који прописује права жртава.

- Овдје су права жртава српске националности и свих жртава нарушена и стога не можемо постављати питања вјештаку јер су начела и принципи Закона о кривичном поступку о правима оштећених нарушена. Вјештак је особа против које је подигнута и потврђена оптужница у Суду БиХ, у коме се он појављује као вјештак - рекао је Јањић.

Он је предложио да буде саслушан нови вјештак војне струке.

- То чинимо због једнакости страна у поступку, с обзиром на то да смо чули вјештака којег је предложила одбрана оптужених - рекао је Јањић и уложио приговор на релевантност Ганићевог вјештачења.

Упућени у дешавања у правосудним институцијама БиХ истичу да нису изненађени да се скандал догодио баш у процесу који води вијеће којем предсједава Беговићева. Она је на основу наредбе предсједника Суда БиХ премјештена из Одјељења за ратне злочине у Одјељење за организовани криминал, привредни криминал и корупцију због чињенице да је у неким предметима које је задужила као судија раније радила на истрагама у својству тужиоца Тужилаштва БиХ. Због неспојивости функција у неколико предмета је тражено и одобрено њено изузеће.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је прихватање Ганића за вјештака још један доказ да се Суд БиХ инати са српским жртвама.

- Такве ствари се не би смјеле дешавати, ни толерисати. Ово је јединствен случај у судској пракси да иста особа у истом суду буде вјештак у предмету ратних злочина, а да за који дан у истом суду сједи као оптужена за ратни злочин. То је једино могуће у овој накарадној земљи и у овом накарадном суду и зато што се ради о предмету у коме су жртве Срби. Суд БиХ је у назови реформи дошао до тачке да Србима исти човјек може бити и џелат и вјештак праведник - рекао је Којић и додао да Ганићу не само да не би смјело бити допуштено свједочење, већ би му требало одузети и лиценцу вјештака до окончања процеса који је покренут против њега.

Командна одговорност

Уколико би Менсуру Ђакићу била изречена казна, то би била прва пресуда коју је Суд БиХ донио по командној одговорности против неког Бошњака за злочине почињене над Србима.

- Судија Џемила Беговић је јавно говорила да такву казну никада неће изрећи неком Бошњаку - рекао је саговорник "Гласа Српске" из Суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана