Optužene pritišću samo zbog traganja za nestalim Bošnjacima

Goran Maunaga
Optužene pritišću samo zbog traganja za nestalim Bošnjacima

Banjaluka - Tužilaštvo BiH ne postupa na isti način kada je u pitanju pronalaženje nestalih bošnjačkih i srpskih žrtava u proteklom ratu, jer insistira na tome da samo osumnjičeni ili optuženi pripadnici srpskog naroda daju podatke o mjestima na kojima se nalaze masovne grobnice.

Tvrde to predstavnici udruženja, organizacija i ustanova koje rade na pronalasku nestalih iz RS i pojašnjavaju da u Tužilaštvu osumnjičenim i optuženim Srbima prijete raznim kaznama, podizanjem optužnica ili im nude sporazume o priznanju krivice kako bi dali informacije o grobnicama sa tijelima ubijenih Bošnjaka. U udruženjima naglašavaju da tu ne bi bilo ništa sporno da se takve metode primjenjuju i na osumnjičene i optužene pripadnike bošnjačkog naroda kada se radi o traženju nestalih Srba, ali to nije slučaj.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović kaže da je na taj način pronađeno više od 4.000 tijela nestalih Bošnjaka.

- Takav način rada nikada nije primjenjivan na Bošnjake i takvim metodom rada Tužilaštva, OHR-a, EUFOR-a i SFOR-a nije pronađeno nijedno tijelo srpskih žrtava. Osim toga, žalilo nam se dosta Srba od kojih su ucjenama, prijetnjama i pritiskom pokušali da izvuku informaciju o masovnim grobnicama, čak i kada o tome ništa nisu znali - kaže Mitrović.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana