Optimistično o projektima TE Gacko i autoputa Banjaluka - Glamoč

Srna
Optimistično o projektima TE Gacko i autoputa Banjaluka - Glamoč

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je nakon razgovora sa kineskim partnerima u Beogradu veliki optimista kada je riječ o realizaciji projekata termoelektrana /TE/ Gacko i autoputa od Banjaluke prema Glamoču, koji su značajni za Republiku Srpsku.

"Optimista sam da ćemo, kako nam dinamika to bude dozvoljavala, ući u različite faze ugovaranja i da ćemo u narednih godinu dana doći do ugovora o izgradnji autoputa /Banjaluka-Glamoč/, a nakon godinu - godinu i po dana i do ugovora o izgradnji TE Gacko", rekao je novinarima  Dodik, koji je sinoć i danas razgovarao sa kineskim partnerima o ovim projektima.

On je istakao da je za autoput od Banjaluke prema Glamoču već potpisan jedan memorandum koji podrazumijeva da kineski partneri riješe pitanje studije izvodljivosti, projektovanje i pretprojektovanje, a kasnije da se uđe u detalje dogovaranja.

Predsjednik Srpske ističe da su danas otpočeli razgovore o projektu izgradnje TE Gacko, koja je, kako je rekao, sada oslobođenja određenih tereta koje je imala u prošlosti.

On kaže da je odluka Republike Srpske da gradi TE Gacko i dodao da se traže partneri  koji će to izvesti po sistemu "ključ u ruke", te obezbijediti finansiranje i izgradnju tog projekta.

"To nas nesumnjivo upućuje na partnere iz Kine, koji su se pokazali kao veoma dobri u izgradnji TE žStanariž, koja je u završnoj fazi i krajem iduće godine će već biti puštena u probni rad", rekao je Dodik.

On je naveo da je i u vezi sa ovim objektom snage 300 megavata razgovarao sa kineskim partnerima o narednoj fazi realizacije tog projekta.

Dodik kaže da će se danas sastati sa još nekim predstavnicima kompanija koje su zainteresovane za industrijske pogone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana