Opstrukcije za spas ministra

Željka Domazet
Opstrukcije za spas ministra

Sarajevo - Istražna komisija Doma naroda Parlamenta BiH za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH nije uradila svoj posao, jer je bilo mnogo lobiranja i opstrukcija njenog rada, kaže inicijator za njeno formiranje i njen član Mario Karamatić.

Komisija je u utorak nakon desetomjesečnog rada usvojila četiri zaključka u kojima je istaknuto da je spoljnopolitički status BiH decenijama označen negativnim konotacijama. Ministarstvo inostranih poslova BiH pozvano je da intenzivira aktivnosti na izradi strategije spoljne politike i zakona o spoljnim poslovima, a ministar Igor Crnadak da dolazi na sjednice Parlamenta BiH.

- Nisu ispunjena očekivanja i ponovo se ispostavilo da se formira komisija kada nešto neće da se riješi. Uspjeli smo za deset mjeseci održati čak četiri sastanka i na kraju izvesti četiri zaključka. Rad komisije na kraju nije ni imao nekog smisla - rekao je Karamatić.

Istakao je da bi bilo više sastanaka da nije bilo opstrukcija.

- Uvaženi ministar inostranih poslova pojavio se samo na jednoj sjednici. Da nije bilo ove moje inicijative, vjerujem da ga ne bih ni vidio do kraja mandata. Dostavio je podatke gdje je putovao i to prezentovao kao opravdanje na pitanja koja su mu postavljana. Ili nije imao odgovor ili je odgovarao po sistemu rekla kazala - kazao je Karamatić i dodao da na sjednici Doma naroda očekuje opširniju raspravu i odgovore od Crnatka.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković rekla je da su uopšteni zaključci rezultat velikog lobiranja koje su vršili Crnadak i ljudi iz njegovog ministarstva.

- U Ministarstvu inostranih poslova ima mnogo problema. Očito je da su opstrukcije i lobiranja doveli do toga da zaključci koji su doneseni ne govore ništa. Taj izvještaj će biti upućen u oba doma Parlamenta BiH i svi ćemo se dodatno pozabaviti i Crnatkom i Ministarstvom - kazala je Markovićeva.

Crnadak je najavio da će iduće sedmice komisiji uputiti odgovore i komentare.

On se osvrnuo na kritike koje je prethodnih dana o njegovom i radu ministarstva na čijem je čelu iznijela premijerka RS Željka Cvijanović, navodeći da je zaprepašćen što ona imenovanja ambasadora stavlja na račun Ministarstva inostranih poslova i njega lično, iako je to nadležnost Predsjedništva BiH. Crnadak je ustvrdio i da nije zaposlio brata svog šefa kabineta u ambasadi u Kanadi i da on u Ministarstvu inostranih poslova radi već 12 godina.

- Ministarstvo ne radi protiv interesa RS. Broj Srba u kompletnom resoru koji vodim i na rukovodećim mjestima je mnogo veći od kada sam stupio na dužnost ministra - istakao je Crnadak.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić rekao je da pravdanje Crnatka doživljava kao prebacivanje odgovornosti za nepotizam u dplomatsko-konzularnoj mreži BiH na Mladena Ivanića.

- Simpatično je da su se uspjeli sjetiti da imenuju baš rodbinu Crnatkovog šefa kabineta ili rodbinu poslanika SDS-a u Parlamentu BiH ili da upute na rad u neku ambasadu baš sestru jednog od visokih funkcionera i narodnog poslanika PDP-a - rekao je Žunić.

Računi

Portal "Grude.com" objavio je juče da Igor Crnadak ne plaća račune za telefon, smeće, mobilni telefon i polise kasko osiguranja. Objavljeni su i faksimili presuda za izvršenje na osnovu tih dugovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana